Historisk arkiv

Overrekkelse av Innvandrerprisen 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

– for særlig voksenengasjement overfor barn og ungdom

Med denne prisen ønsker vi å finne fram til ildsjeler, gjerne personer som ikke nødvendigvis er rikskjente for sin innsats. Personer som i mange år har holdt på mer i det stille, men som er veldig godt kjent i sitt nærmiljø for den innsatsen de gjør.

Riverside ungdomssenter, Grønland, fredag 5. juni 2007

Sjekkes mot fremførelse

Med denne prisen ønsker vi å finne fram til ildsjeler, gjerne personer som ikke nødvendigvis er rikskjente for sin innsats. Personer som i mange år har holdt på mer i det stille, men som er veldig godt kjent i sitt nærmiljø for den innsatsen de gjør. Det er tredje gang vi deler ut denne prisen – og jeg vet at juryen har hatt en vanskelig jobb. Og jeg vet også at de skulle ønske det var flere priser å dele ut, for det er flere som fortjener oppmerksomhet for sin innsats. Kandidatene som er foreslått gjør alle en kjempejobb for barn og ungdom. En innsats langt utover det vanlige.

Først vil jeg gjerne få takke juryen som har bestått av:

  • Leder Rita Kumar, som representant for KIM, Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen om myndighetene
  • Medlem Lara Fiali, som representant for organisasjonen Ungdom & Fritid
  • Medlem Mina Adampour, som representant for Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner
  • Medlem Pakshan Ahmadi, som representant for MIR,

Prisen er et tiltak for å øke integreringen og vise etterkommere, dvs. barn og ungdom med innvandrerbakgrunn som er født og oppvokst i Norge, at det nytter. I dag utgjør denne gruppen omtrent 60 000 unge som i det store klarer seg bra, men hvor mange også vil møte utfordringer i forhold til skole og arbeidsmarked. Det er heller ikke bare enkelt å finne sin plass i det norske samfunnet. Unge med innvandrerbakgrunn lever et liv som er svært annerledes enn det ungdomslivet deres foreldre levde. Derfor er voksnes innsats som rådgivere og veivisere og deres evne til innlevelse i de unges liv så viktig. 

For å kunne veilede og støtte barn og unge i den virkeligheten de lever i må den voksne ha innsikt i hvordan det norske samfunnet fungerer. Det krever evne til  innlevelse, god kunnskap i norsk språk og væremåte og en aktiv og åpen holdning til omgivelsene.

Alle kandidatene til prisen viser stor evne som veiviser, rådgiver, inspirator og rollemodell. Mange av dem er ansatt i offentlig virksomhet, men strekker sin arbeidstid til kvelder og helger, er tilgjengelig for de unge når som helst og tar gjerne en samtale med foreldre om det trengs.
Noen av kandidatene gjør i tillegg en stor innsats i det frivillige feltet utenom arbeidstid og studier. Gjennom sitt arbeid gjør disse personene en stor innsats for å gi barn og ungdom med innvandrerbakgrunn rom for aktiviteter, støtte og hjelp til å tro på seg selv. Jeg er imponert over innsatsen til de mange kandidatene.

Jeg vil selv gjerne rette fokus på noen av momentene som kommer fram når vår prisvinner skal beskrives:

• Han er alltid tilgjengelig
• Han teller ikke arbeidstimer
• Han bryter ned andres fordommer om innvandrere
• Han er en tydelig og forutsigbar voksen
• Han motiverer og stimulerer den enkelte unge
• Han bistår familier med problemer
• Han nyter stor respekt hos alle mennesker
• Han er en god, mannlig rollemodell for unge jenter og gutter i Groruddalen

Selv om juryen har hatt en vanskelig jobb har klart å bli enige om en kandidat. Jeg vil først lese juryens begrunnelse:

”Juryen går inn for å nominere Tanvir Ul Hassan.

Tanvir fortjener denne prisen for sin langvarige og imponerende innsats for barn og ungdom på Stovner.

Han har jobbet forebyggende i en årrekke og lagt et godt grunnlag for integrering av barn og ungdom i nærmiljøet. Årets kandidat er kjent for sitt engasjement, ikke bare som kommuneansatt men også den iherdige innsatsen han gjør på frivillig basis. Han har stor innsikt og kunnskap om ungdomsmiljøene og fanger raskt hva ungdommene har interesse for. Tanvir er et medmenneske som følger opp ungdommene når de har behov for det. Han gjør mye for å øke deres selvbilde og selvtillit og nyter stor respekt og tillit hos ungdommene. I sin kommunikasjon og veiledning med ungdommene, bruker han gode pedagogiske metoder. Mange ungdommer, under oppvekst, har behov for støtte fra en trygg voksen person som de kan stole på og juryen mener at Tanvir oppfyller denne rollen på en utmerket måte. Han er en stor og verdig kandidat til denne prisen.”

Med disse ord vil jeg be Tanvir Ul Hassan om å komme opp for å motta prisen.