Historisk arkiv

Reese risikerer å ramme barn som trenger hjelp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

I Dagsnytt 18 onsdag 28. mars uttaler Randi Reese at Bufetats behov for fosterhjem er begrunnet i å spare penger, og at dette fører til økonomiske kutt i enkelte institusjoner. Reese hevder videre at konsekvensene er færre ansatte på jobb til enhver tid og dermed dårligere kvalitet på institusjonene. Dette er faktisk galt.

Jeg synes det er svært trist og beklagelig at denne debatten kommer opp midt i en viktig rekrutteringskampanje. Det er et reelt behov for flere fosterhjem. Noen, særlig tenåringer, står i kø. Jeg håper ingen potensielle fosterforeldre trekker seg på bakgrunn av dette utspillet. Det vil i så fall gå utover de svakeste i samfunnet vårt – de som trenger en trygg base med voksne som setter grenser, men som også kan gi god omsorg.

Randi Reese blander kortene. Behovet for fosterhjem skal selvfølgelig ikke gå på bekostning av kvaliteten på barneverninstitusjoner. Mitt poeng er at fosterhjem for mange barn og unge er et bedre alternativ enn institusjon, når de ikke kan bo hjemme.

Dersom vi får den ønskede vridningen mot mer bruk av hjemme- og nærmiljøbaserte tiltak og forsterkede fosterhjem, vil dette naturligvis føre til at det blir mindre behov for institusjonsplasser. Dette må selvfølgelig ikke forringe kvaliteten på de plassene som blir igjen. En utvikling i bruk av mer nærmiljøbaserte tiltak og fosterhjem er det tverrpolitiske enighet om, og FO har aldri tidligere gitt uttrykk for at de er uenige i denne dreiningen av barnevernet.

FO skal sloss for sine medlemmers rettigheter. De skal si fra om det de mener er mangler i barnevernet. Men i denne debatten risikerer de å ramme de unge Randi Reese og jeg har et felles ønske om å hjelpe best mulig.