Historisk arkiv

Rundebordsdialog om barn og mobil: 10 minutters innlegg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Dagens barn- og unge står overfor en rekke utfordringer i sin digitale hverdag. På dagens møte er en av målsettingene fra min side å gi barna en tryggere digital barndom gjennom tiltak som sikrer nettvett og mobilvett. Vår målsetting er å bli best i verden på å bevisstgjøre og ruste barna til mobil og Internettuniverset.

Tirsdag 12. juni. Auditoriet i R-5, Akersgata 5910

Sjekkes mot fremførelse

Verdens beste digitale barndom
Dagens barn- og unge står overfor en rekke utfordringer i sin digitale hverdag. På dagens møte er en av målsettingene fra min side å gi barna en tryggere digital barndom gjennom tiltak som sikrer nettvett og mobilvett. Vår målsetting er å bli best i verden på å bevisstgjøre og ruste barna til mobil og Internettuniverset. 

Utfordringene vi står overfor krever handling, og ikke bare ord! Så vidt jeg kan se er det tette samarbeidet vi har hatt mellom myndigheter og mobilbransje unikt, også i internasjonal sammenheng. De gode resultatene har ikke kommet av seg selv, og har krevd ressurser og innsats fra dere. Det er godt å se at vi ikke bare er tidlig ute med å få mobilutbredelse blant barn og unge, men også tidlig ute med å få bedre kontroll med og ta ansvar for barnas mobilbruk.

Jeg er glad for at mobilbransjen har svingt seg rundt og fått iverksatt en del konkrete tiltak i løpet av våren! Mobiloperatørene har fått på plass alderskontroll av brukerne. Det er flott. Alderskontroll er et nødvendig element for å hindre at barn mottar støtende innhold på mobilen sin. Dersom mobiloperatørene ikke kjenner til alderen på brukeren, er det ikke lett å skjerme mindreårige brukere mot støtende innhold. Alderskontrollen vil og kunne gi bedre muligheter til å sette beløpsgrenser for barn og unge. Nå gjenstår det å gjøre alle foresatte og barn kjent med muligheten til å registrere brukerens alder. Jeg håper dagens konferanse bidrar til å gjøre denne muligheten kjent. IKT-Norge har lansert sin mobilvettbrosjyre her i dag. Den gir informasjon både til foresatte og barna selv om hva man bør passe på når barna får mobil. Mobilvettbrosjyren er det stor bruk for og jeg gleder meg til å se hvordan den blir mottatt.  Det blir og jobbet med å merke nettsider som er trygge for barn, og det vil det og bli sagt mer om senere i dag fra SAFT og IKT-Norge. 

Barn og unges mobilbruk
For kun få år siden var det utenkelig at en 8-9 åring skulle ha sin egen mobil. Nå er det stadig yngre aldersgrupper som får tilgang på mobil. Det at mobilbrukerne stadig blir yngre, gir naturligvis nye utfordringer både for de kommersielle aktørene og for foreldrene til barna.

I en større undersøkelse om barn og mobilbruk i fjor, som ble gjort av Synovate MMI for SAFT, kom det fram at 2/3 deler av barna mellom 9-12 år har egen mobil. Disse tallene er naturlig nok i utvikling, og sannsynligvis er det en enda større andel som har mobil nå enn for få måneder siden.

I overkant av halvparten av barna har kontantkort på mobilen, men det er også en relativt stor andel barn som har abonnement som står på foresatte eller barnet. Det gir utfordringer både når det gjelder kostnadskontroll og innholdskontroll som dere i dag bidrar til å løse.

Nytt undervisningshefte
I mitt departement jobber vi nå med to konkrete tiltak som jeg har lyst til å si litt om. For det første kommer vi snart med en helt ny utgave av et undervisningshefte om reklame. Arbeidet skjer i samarbeid med Forbrukerombudet, Forbrukerrådet, Avis i skolen, SAFT og TENK.

Undervisningsheftet har eksistert i noen år, og har vært en stor suksess. Det eksisterende heftet er fra 2002, og behøver en oppdatering for å fortsatt være aktuelt, særlig i omtalen av nye medier som Internett og mobil. Det nåværende heftet er utgitt i 83 000 eksemplarer og er distribuert til alle landets ungdomsskoler. Målgruppen for heftet er primært elever i ungdomsskoler, men det er også relevant for elever i videregående skole. 

I det nye undervisningsheftet vil vi si litt om hva reklame er, om reklamens påvirkningskraft, hvor man finner reklame og litt om nye markedsføringsmetoder.

Et av de områdene som vil få mer plass, er reklame via mobilen. Reklame spres nå også via mobilen, for eksempel ved at man kobler seg mot Internett, via sms og mms. Videosnutter som er åpen eller skjult reklame spres også via mobilen.

Målsettingen med undervisningsheftet er å gjøre ungdommer mer bevisste på hvilke former for reklame man har og hvordan markedsførere forsøker å påvirke. Vi tror ikke vi kan klare å redusere det kommersielle presset mot ungdommer, men målsettingen er å gjøre dem bedre rustet til å kritisk vurdere det massive reklametrykket i ulike kanaler. 

Foreldrepraten.no – et diskusjonsopplegg for foreldremøter
Jeg har også lyst til å si litt om et annet prosjekt som BLD har arbeidet en del med, blant annet i samarbeid med Foreldreutvalget i grunnskolen, Forbrukerombudet, Forbrukerrådet og Verdiprosjektet Skal – skal ikke.

Foreldrepraten.no. er et diskusjonsopplegg som er laget spesielt for foreldre til barn i 5- 7 klasse. Diskusjonsopplegget er laget så enkelt som mulig for at interesserte foreldre selv skal kunne ta tak i aktuelle temaer og diskutere disse med andre foreldre. På foreldrepraten.no ligger forskjellige forslag til opplegg, avhengig av hvor lang tid man har til disposisjon på foreldremøtet. Målsettingen er å kunne bistå foreldrene for å få diskutert forskjellige temaer som angår alle foreldre med barn i den aktuelle aldersgruppa.
Et tema som angår mange foreldre og barn er at mobilen i økende grad brukes til mobbing. I SAFTs mobilundersøkelse fra i fjor oppgav 25 prosent at de vet om noen som er blitt mobbet med mobilen.

Mobbingen kan skje på mange forskjellige måter. Mobbing skjer for eksempel ved at man får tilsendt krenkende sms`er, det kan skje ved at krenkende bilder blir sendt, eller at videoopptak av at man blir ydmyket eller mobbet blir lagt ut på Internett. Dette er problemstillinger som vil kreve økt oppmerksomhet i tiden framover, og som gir store utfordringer særlig for skolen og for foreldre og barn.

I dag er foreldrepraten delt inn i to hovedtemaer med aktuelle undertemaer.
Det ene hovedtemaet er forbruk, reklame og kjøpspress og det andre hovedtemaet er mediebruk. I denne sammenhengen er det særlig mediebruk som er aktuelt.

Foreldrepraten legger opp til at man for eksempel skal kunne foreta en kartlegging av mediebruken i klassen. Det kan være nyttig for å få oversikt over hva de ulike foreldrene legger vekt på og hva barna bruker sin tid på. For mange foreldre er det og viktig å få en dialog med andre foreldre om nettbruk, mobilbruk og tv-spill.

Det kan være vanskelig å stå i mot når barnet hevder at ”alle andre” får lov til å spille spill med høy aldersgrense, får lov til å bruke Internett så lenge de vil, bruke mye penger på mobilen osv. Foreldrepraten bidrar forhåpentligvis til å få avdekket en del av mytene, og gjør det lettere for foreldrene når de vet hva de andre foreldrene godtar. De behøver ikke lenger kun basere seg på barnets utsagn om at ”alle de andre får lov”.

Foreldrepraten vakte for øvrig internasjonal interesse på konferansen Consumer Citizenship Network i Bulgaria i mai. Vi vurderer derfor å oversette foreldrepraten til engelsk, fordi vi tror andre land også vil ha nytte av opplegget.

BLD vil videreutvikle foreldrepraten. Vi vil oppdatere artikler og lenker, og vi vil utvide omtalen av mobilbruk. Vi ønsker å fokusere på noen av de utfordringene mobil gir barn, og hvordan dette kan håndteres, bl.a. fordi bransjen nå har kommet med nye tiltak som vil gi tryggere og bedre mobilbruk for barn og unge. 

Avslutning
Siden vi har klart å få til denne positive dialogen mellom offentlige myndigheter og mobilbransjen, har jeg ikke lyst til å slippe helt taket i dette ennå. Jeg vil gjerne at vi møtes på nytt om et halvt år. Fram til jul kan det tenkes at det er andre problemstillinger som det bør jobbes med og at målgruppa kanskje blir bredere, og at man da først og fremst skal fokusere på barnas mediebruk. Det er noe vi kan følge opp ved å la den nedsatte styringsgruppen få fortsette å jobbe en stund til. Forbrukerombudet vil også si litt om veien videre til slutt i dag.

Takk for oppmerksomheten, og takk for god innsats i vår!