Historisk arkiv

Sexkjøp kan være slavehandel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Menneskehandel er den nest største illegale økonomien i verden. Ikke-norske prostituerte i Norge er i dag en voksende gruppe.Mange av disse er ofre for menneskehandel

Kampanjen ”Stopp menneskehandel!”
Lansering av skoleturneen 2007/2008
Elvebakken videregående skole


Kjære alle sammen,


"It's a cash business. Det er tidsbesparende.  Ingen følelser involvert. Ingen grining." Dette sa en unge norsk forretningsmann.  Han snakket om å kjøpe sex. Han er i mot sexkjøp fra gaten, fordi han tror at det er der alle ofrene for menneskehandel er. Men han tar feil. Tvang er ikke alltid synlig.

Personen vi så på filmen er skuespiller og egentlig vet jeg at han er en hyggelig fyr, men han spiller en mennesketype som er rundt oss hele tiden. Ordene hans er fra en virkelig undersøkelse. Vi har laget denne filmen for å få folk til å tenke.

Menneskehandel er den nest største illegale økonomien i verden.  Ikke-norske prostituerte i Norge er i dag en voksende gruppe.
Mange av disse er ofre for menneskehandel.
Vi har strenge lover mot menneskehandel, men denne kriminelle virksomheten foregår i det skjulte. At handelen vokser betyr at etterspørselen blir større.

Hva betyr et sexkjøp?
For den gutten eller unge mannen som gjør det for første gang. Hva skjer da med tankene og følelsene dine? Jeg tror det kommer til å endre noe som ikke er til det gode for senere sexliv.

Og hva betyr det for den unge kvinnen som selger sex?
Er det noen som virkelig tror at hun gjør det i glede? Nei, du den overtroen må du dra lenger ut på landet med. Den jenten må ofte betjene svært mange sexkjøpere på en dag. Hun er tvunget til det, hun har kanskje et barn i hjemlandet som holdes som gissel. Hun er i klørne på menneskehandlere – og de skyr ingen ting for å få penger.

Derfor må vi gjøre alt vi kan for å stoppe etterspørselen. Hvis gutter og menn sier nei til kjøp av sex, vil ikke menneskehandlerne lenger ha et marked!

Jeg ønsker at dere skal bruke deres mot og engasjement I kampen mot menneskehandel.  Dere er viktige målbærere for oss i kampen mot utnytting av de svakeste i verden.


Hvem er sexkjøperen?
Den gamle stereotype oppfatningen om at det bare er gamle griser som kjøper sex, stemmer ikke. Vi vet at mange som kjøper sex er unge menn i gode jobber og i faste forhold. Disse kjøper imidlertid sex i det skjulte og har derfor vært mindre synlige i debattene knyttet til prostitusjon og menneskehandel.

Vær forberedt på gruppepress
Det er ikke en enkel årsak til at folk kjøper sex, men det er viktig å tenke gjennom hvor dine egne grenser går viss du skulle komme i en slik situasjon. Om du står opp for dine egne og gode holdninger, så vær forberedt på gruppepress! Det skal god rygg for å bære gruppepress fra venner og andre.

Noen av dere vil kanskje reise som back-packere rundt i fattige land. Noen vil starte I forsvaret og dra på utenlandsoppdrag, eller kanskje som næringslivsfolk på forretningsreiser. Der er det gruppepress!

Regjeringen har satt i gang en kampanje mot menneskehandel.
Og vi  sier rett ut - at hvis du kjøper sex støtter du med stor sannsynlighet denne virksomheten. Vil du virkelig det ?

Før vi startet kampanjen i fjor gjorde vi tre undersøkelser blant sexkjøpere mellom 20-40 år. Vi er blitt kjent med holdninger til sexkjøp, om hvordan førstegangskjøpet blir utløst, om hvordan sexkjøpere prøver å fortrenge eller forsvare hva de gjør.

Vi har blant annet fått vite i hvilken situasjon sexkjøpet skjedde og i hvilke omgivelser. Kort sagt vi har fått innblikk i et univers som viser at sexkjøperen ikke kun er en ensom mann. Han kan være din bror, en kollega, en venn, en far, en samboer eller ektemann. 

Det første sexkjøpet
Over 71 prosent fortalte at det første sexkjøpet skjedde på ferie i utlandet. 61 prosent var i alkoholpåvirket tilstand og 31 prosent var sammen med andre.

Informasjon til mange
Unge menn som kjøper sex er ikke kunnskapsløse om temaet menneskehandel, men de ser ikke sammenhengen til egen praksis. Det er ”de andre”. Kjøperne klarer rett og slett ikke å skille mellom hvem som er ofre for menneskehandel og hvem som ikke er det. Det er et også et stort misforhold i forhold til kjøpernes stereotype oppfatning av hvordan et offer for menneskehandel ser ut og oppfører seg, og hva som faktisk er tilfelle.

Menneskehandel er vår tids slavehandel
Menneskehandel er et globalt og grenseoverskridende problem. Det er en alvorlig form for kriminalitet som i mange tilfeller er organisert av internasjonale kriminelle nettverk. Virksomheten foregår ofte som en del av annen alvorlig og organisert kriminalitet, og kjennetegnes ved at bakmennene ikke sjelden er involvert i annen kriminell virksomhet, narkotika- og våpenhandel på tvers av landegrenser. Mulighetene for profitt er stor samtidig som de fleste ofrene er i en utsatt situasjon på grunn av fattigdom og undertrykkelse.

Norge er dessverre et attraktivt marked for menneskehandel til prostitusjon: Vi er et rikt land med stor kjøpekraft, og hittil er relativt få saker av denne typen avdekket og ført for retten. Det befinner seg mange kvinner (etter hvert også menn) her i byen som er transportert over store avstander for å tjene penger for bakmenn ved å selge sex. Vi har alle hørt om de nigerianske kvinnene gjennom media eller sett dem i gatebildet. Antallet bulgarske prostituerte har også økt radikalt i antall i Oslo de seneste par årene. Det er ingen tvil om at mange av disse er ofre for organisert menneskehandel. Til sammen utgjør de flere hundre. Tenk dere hvilke skjebner som ligger bak! Felles for de aller fleste er sosial urettferdighet og ekstrem fattigdom i hjemlandet.

Mitt departement - Barne- og likestillingsdepartementet - inviterer dere til å være med på kampanjen STOPP MENNESKEHANDEL.
Vi tilbyr nå et utvalg 3. klasser (russ 2008) ved videregående skoler i Oslo dette skoleåret et undervisningsopplegg om menneskehandel for utnyttelse i prostitusjon.  Vi vil gjennom kunnskap gi dere mulighet til diskusjon og refleksjon, og derigjennom bidra til holdninger som hindrer kjøp av seksuell tjenester. Et lignende undervisningsopplegg skal også gis ved de tre forsvarsgrenenes krigsskoler i år.

Vi vil at folk skal vite at kjøp av sex indirekte bidrar til å understøtte organisert slavehandel !

Dere er unike, unge mennesker som er med på å skape holdninger i samfunnet. Det er første gang vi lager et slikt undervisningsopplegg, og jeg håper at der vil være med på kampanjen
Stopp menneskehandel, og på deres måte formidle til andre den kunnskapen dere får om sammenhengen mellom prostitusjon og menneskehandel.

Lykke til med undervisningsopplegget!