Historisk arkiv

Åpning av barnefestivalen på Jessheim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Takk for at jeg ble invitert hit til Barnefestivalen på Jessheim. Det er hyggelig å åpne festivalen for forventningsfulle barn og familier på mitt eget hjemsted.

Sjekkes mot framføring

Takk for at jeg ble invitert hit til Barnefestivalen på Jessheim. Det er hyggelig å åpne festivalen for forventningsfulle barn og familier på mitt eget hjemsted.

Denne barnefestivalen er spennende saker. For noen uker siden skjedde det noe annet spennende her på Jessheim. Kanskje noen av dere også var der? Det jeg tenker på handler om noen røvere, en løve og en forferdelig sint tante.


Er det noen her som var og så teaterforestillingen Folk og røvere i Kardemomme by her på Jessheim 5. mai i år?

I Kardemomme kan alle gjøre som de vil bare de er gode og snille mot hverandre. Der er folk og løver venner, og til og med røverne blir snille og slipper ut av fengselet. Stykket handler om mange ting, men mest handler det kanskje om toleranse.

Toleranse er et fint ord. Toleranse. Vet dere hva det betyr? Eller hva vi mener med toleranse!

I vertfall er det toleranse Thorbjørn Egner selv mente var viktigst med Folk og røvere i Kardemomme by.  Han reiste til Marokko i 1949, og det var der han fikk ideen til historien om den fargerike byen. Blant palmer, krydder og kameler tegnet og malte Torbjørn Egner Kardemomme by-dekorasjonen.

Den forestillingen jeg så, var fantastisk. Fordi den var helt annerledes enn andre oppsetninger jeg har sett av stykket. Den var sydende, mangfoldig og fargerikt.
Tante Sofie var like sint, riktignok, men kommer opprinnelig fra storbyen New York i Amerika. Og attpå til snakker hun bergensdialekt! Politimester Sebastian er ikke en norsk, gråhåret mann, men mørkhudede Issaka Sawadogo fra Burkina Faso i Afrika.


Trikkefører Syversen er fra Marokko, mens andre skuespillerne har somalisk, eritreisk, ugandisk og svensk bakgrunn.
Det er morsomt at et teaterstykke som vi tror er ekte norsk, plutselig blir et stykke fra et annet kontinent. Stykket spilles med afrikanske mennesker, farger og lyder. Det viser at vennskap, lek og moro er det samme i Marokko som i Norge. Og det er dette som er toleranse, blant annet.

Det synes jeg vi skal huske på i år, fordi vi i år skal feire mangfoldsåret. Det betyr at vi skal glede oss over og ha respekt for at mennesker som bor i Norge er forskjellige, ser forskjellig ut, og snakker forskjellige språk. Og jeg tror at mange barn synes det er spennende å bli kjent med nye venner.

Dagens festival er også et sted for spenning, utfordringer, fryd og glede, men også alvor. Festivalen er et sted for hygge mellom voksne og barn. Det er gøy å komme sammen og oppleve noe.

Dere har sikkert gledet dere lenge til å høre Malin, se sjørøverteater og til å hilse på Postmann Pat. Jeg er sikker på at dere også vil finne mye dere synes er gøy å gjøre selv.  

Viktige stikkord for å ha det fint er:
• Glede
• Venner
• Aktivitet
• Å ta hensyn og bli tatt hensyn til

Vi er avhengige av hverandre for at vi hver for oss skal kunne utfolde oss.

Når dere selv deltar her, kjenner dere sikkert både samholdet med de andre som er her, og den dramatikk og spenning som er i luften når noen andre skal opptre. Når dere bidrar med noe selv er det fint å kunne vise andre at dere både kan og tør. 

Hver dag må dere velge hva dere ønsker å være med på av fritids- og kulturaktiviteter. Dere må også velge hvilke fjernsynsprogrammer, kinofilmer og DVD-filmer dere vil se på. Eller som i dag da dere må velge mellom mange av dem dere kjenner fra TV, film og spill.

Det er fint å kunne prøve ut forskjellige aktiviteter og opplevelser. Dere får nyttig kunnskap om en verden som forandrer seg ofte og fort. Dere har valgt å være her i dag. Jeg håper dere får mange fine opplevelser og gode ideer til hva dere vil gjøre seinere.

Og så til dere voksne:

For å kunne velge, må det være noe å velge mellom. I oppvekstpolitikken er det derfor viktig å vite hva barn er opptatt av. Vi må vite hvilke opplevelser barn setter pris på og hvilke tilbud som blir gitt.

Vi voksne velger ofte på vegne av barn. Vi gjør det som foreldre, kulturarbeidere, personale i barnehage og skole, og som leder i fritidsklubb og frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner.  Det er en stor oppgave å gi barn og unge kunnskap til å gjøre gode valg.

Barnefestivalen viser en del av alle de tilbudene barn har i dag. Den viser litt av mangfoldet. Barnefestivalen har foretatt valg for barna - i forhold til hva de ønsker at barna skal få oppleve. Men barna vil også få opplevelser som vil virke inn på hvilke valg de selv vil gjøre seinere.

Tid til fri leik er viktig
Barn tilbringer mye tid i barnehagen, i skolen og i organiserte aktiviteter. Det er derfor viktig at barna selv får være med å prege aktivitetene og at den uorganisete tiden gir muligheter for konstruktiv egenutfoldelse og godt samvær mellom venner.

Samvær og utfoldelse gir trivsel. Dette er viktig fordi gode aktiviteter gir både økt trivsel og god helse.

Barnefestivalen har satt et særlig søkelys på barns helse. I år er ønsket å samle inn penger til Radiumhospitalets forskning på kreft hos barn. Det er veldig positivt at barn hjelper barn. Dagens festival er et uttrykk for at barn ønsker å dele gleden de opplever her i dag med barn som sliter med sykdom.

For oss alle er det viktig at barn og unge lærer å ta ansvar for seg selv og for fellesskapet. Utfordringen for oss voksne er å motivere barn til å gjøre noe selv. Da trenger de kunnskap, og de trenger engasjement.

Dagens barn er framtidas voksne. Barna som deltar her i dag vil vi forhåpentligvis finne igjen også som aktive og engasjerte voksne. Engasjerte og aktive barn blir ikke så lett passive voksne.

Barn har alltid hatt betydning for hverandre. De har alltid lekt. Barns lek tar form og preg av den kultur de er i, og blir omformet av nye generasjoner barn.

Ved å legge til rette for barnekulturen, kan vi bidra til positiv utvikling. Gode arenaer og møteplasser i barne- og ungdomstida er med på å skape engasjement og ivareta behovet for utvikling, vekst og tilhørighet.

Det er de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene som utgjør det store mangfoldet i kulturlivet. Ullensaker musikk-korps som nettopp spilte, er et godt eksempel på slik aktivitet. Barns og unges muligheter for å kunne delta, sikres best gjennom et aktivt lokalt organisasjonsliv.

Med dette ønsker jeg alle barn og voksne velkommen til Barnefestivalen – ønsker lykke til med innsamlingsaksjonen - og erklærer Barnefestivalen 2008 for offisielt åpnet.

Takk for meg!