Historisk arkiv

Bytte Bank? Bruk Finansportalen.no

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Ekspertene spår at vi er inne i den verste økonomiske krisen siden mellomkrigstida. Vanlige folk kan bli rammet av arbeidsløshet og stramme husholdningsbudsjetter. Også her i Norge vil vi merke krisen. Får vi behov for å stramme livremmen, kan vi undersøke hvordan vi kan spare penger. Ett sted å starte er i banken.

Innlegg i Sunnmørsposten 15. desember 2008

Ekspertene spår at vi er inne i den verste økonomiske krisen siden mellomkrigstida. Vanlige folk kan bli rammet av arbeidsløshet og stramme husholdningsbudsjetter. Også her i Norge vil vi merke krisen. Får vi behov for å stramme livremmen, kan vi undersøke hvordan vi kan spare penger. Ett sted å starte er i banken.

Norges Bank har i løpet av den siste måneden senket styringsrenten med ett prosentpoeng, fra 5.75 prosent til 4.75 prosent. Likevel har ikke alle banker fulgt opp dette ved å sette ned renten på sine utlån. Dette har vakt reaksjoner fra mange kunder; bankene er jo alltid raske med å sette opp utlånsrenten når Norges Bank øker styringsrenten.


Dersom det blir vanligere å bytte bank, vil bankene måtte skjerpe seg i konkurransen med hverandre. Dette vil gi billigere og bedre banktjenester for oss alle. Mange har allerede byttet bank, over 150 000 det siste året går det fram av en nettbankundersøkelse Sparebankforeningen har gjennomført. Omkring en halv million nordmenn sier at de kan tenke seg å bytte bank. Det kan være et problem å få oversikt over hvilken bank som er rimeligst. Dette avhenger selvsagt av den enkeltes totale behov for banktjenester. Derfor kan det være lurt først å forhandle med egen bank om bedre vilkår. Og dersom vi klarer å sette vår egen bank under press, tror jeg mange banker vil kunne tilby bedre vilkår hvis de står i fare for å miste en god kunde.

Regjeringen ønsker å legge til rette for et enklere bankbytte, både av hensyn til bankkundene og til konkurransen mellom bankene. Derfor har vi gjennomført en rekke tiltak de siste årene. Mange av de utfordringene bankkunder i dag møter ved bytte av bank, kan langt på vei løses ved forpliktende avtaler om arbeidsdeling mellom ny- og gammel bankforbindelse. Et nytt regelverk hjelper deg som kunde til å overføre penger fra konto i din gamle bank til konto i den nye banken. I tillegg får du hjelp til å avslutte kontoer i din gamle bank. Dette regelverket kom på plass 1. mai 2008.

Jeg er opptatt av at vi forbrukere skal kunne ta informerte valg. Et viktig redskap ved bankbytte er den nye Finansportalen, som Finansdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet har finansiert. Nettstedet www.finansportalen.no gir opplysninger om de beste bankene når det gjelder sparerente, lånerente, kortgebyrer og andre tjenester. Her viser et ”bankbarometer” deg hvilken bank som passer best for den enkelte kunde.

Finansportalen gir også opplysninger om andre banktjenester, sparing og  enkelte typer forsikring. For eksempel gis det mulighet til å sammenligne hva som dekkes av vilkårene for ulike forsikringer. Det arbeides for øvrig med å bygge ut portalen til også å dekke prissammenligning for de vanligste forsikringstypene. Dette vil komme i 2009.

Forbrukerrådet registrerer at bankene er blitt mer tilbakeholdende med å gi lån til nye kunder. Men fullt så galt som man kan få inntrykk av i mediene, er det ikke. Det er fortsatt mulig å skifte bank.