Historisk arkiv

Innlegg i Romerikes Blad 27.07.2008

Én, felles skole for alle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Mens de fleste av oss har nytt stille sommerdager, har Fremskrittspartiet brukt agurktiden til å fortelle hva de vil prioritere dersom de skulle få regjeringsmakt etter valget neste år. FrPs program for de 100 første dagene vil, dersom vi skal ta dem på alvor, totalt endre den velferdsstaten vi har bygget opp de siste hundre årene. La meg ta ett eksempel som jeg er veldig opptatt av – skolepolitikken.

Vi vil ha en god offentlig skole for alle. Høyre og FrP vil ha et stort innslag av privatskoler. Det første gir alle en god plattform for videre læring. Det andre danner grunnlag for én skole for barn av høytlønte, og én for de med vanlig inntekt.

Et stort innslag av privatskoler skaper skiller. Og med flere privatskoler vil skillene bli større. Men privatskoler vil også ta ressurser fra fellesskolen. I tillegg rokker de ved et grunnleggende prinsipp ved den velferdsstaten vi møysommelig har bygget opp de siste hundre år: At alle har rett på en gratis og god grunnutdanning. FrPs forsøk på å framstille seg som et parti som forsvarer velferdsstaten, kan forandre dette.

Hadde høyresidens fått fortsette også etter forrige valg, ville det betydd en økning av privatskoleplasser på ca. 6 800 i grunnskolen og ca. 15 000 elevplasser i videregående skole. En slik voldsom nyetablering av privatskoler hadde dramatisk endret skolestrukturen. Og endringen ville gått i stikk motsatt retning av det vi rødgrønne ønsker – nemlig å satse på og styrke fellesskolen. 

Arbeiderpartiet og den rødgrønne regjeringen støtter reelle pedagogiske og religiøse alternativ, som Steinerskolen og Montessoriskolen. Slike tilbud er med på å gi mangfold til skolefloraen. Men vi støtter ikke private skoler med et kommersielt preg. Ett eksempel på dette er John Bauer-skolene. John Bauer-skolene i Oslo og Bergen slo seg som kjent nylig konkurs etter at de måtte betale tilbake 7,3 millioner kroner i uberettiget statstilskudd.

For å hindre etablering av flere kommersielle privatskoler, vedtok den rødgrønne regjeringen den såkalte ”frys-loven”. Regjeringen mener at utdanning skal ivaretas i offentlig regi, og gi et godt og likeverdig tilbud til alle – gratis.

Den rødgrønne regjeringen er opptatt av å gjøre fellesskolen best mulig. Selvsagt ønsker jeg at mine barn skal lære mest mulig og ha et stort utbytte av årene de tilbringer på skolen. Ved siden av faktuelle kunnskap, ønsker jeg at de tilegner seg sosial kompetanse og nødvendige ferdigheter. Mye kan selvsagt bli bedre i skolen, men jeg vil minne om at mye allerede er bra og at lærere og skolefolk gjør et godt stykke arbeid for at barna våre skal ha en lærerik og trygg skoledag.

Derfor vil jeg benytte anledningen til å ønske alle en riktig god sommer. Nyt fridagene og sola, og så håper jeg alle – både lærere, foreldre og vi politikere – stiller uthvilte og med oppbrettede ermer til høsten. Den norske fellesskolen er god. Vi skal gjøre den enda bedre.