Historisk arkiv

I Nationen 30.09.2008

Gjør fremtidens merkesak til en vanesak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Informasjon er helt nødvendig for å skape bevissthet og engasjement om hva de valgene vi gjør som forbrukere betyr for miljøet. Hverdagen for mange av oss er preget av mange gjøremål, gode intensjoner og dårlig tid. Som forbrukere vil vi gjerne kunne handle dagligvarer som er lett tilgjengelig der vi ferdes. Derfor er det viktig at vi har en standardisert merkeordning som er synlig, og at folk får kunnskap om hva de står for.

I disse dager har merkeordningene Svanen, Blomsten, Ø-merket og Fairtrade for første gang gått sammen om en felles kampanje for å skape oppmerksomhet om bærekraftig handel og merking av varer.

Regjeringen har bevilget penger til kampanjen. Vi mener økt bevissthet og kunnskap om disse merkeordningene vil bidra til at vi velger å handle varer som tar hensyn til miljø og rettferdig handel. Dette er helt i tråd med Soria Moria-erklæringen, hvor regjeringen ønsker at det skal bli lettere for oss alle å handle miljøvennlig i hverdagen.

Miljø-, ressurs- og klimabelastningen fra forbruket i Norge er allerede høyere enn det som svarer til et bærekraftig nivå i global målestokk. Den samlede miljøbelastningen fra norske husholdningers forbruk er stor og økende. Derfor er det viktig å vri forbruksmønsteret i private husholdninger i Norge i bærekraftig retning. Sammensetningen av forbruket må endres. For å få dette til, må vi bruke mange, ulike virkemidler: Både grønne avgifter og informasjon i form av merking.

Vi vet at folk bryr seg om miljøet, og de ønsker å opptre mer miljøvennlig i hverdagen. Vi vet også at folk ønsker pålitelige merkeordninger som rettesnor for å forenkle og trygge de valgene man gjør. Hele 82 prosent sier de vil kjøpe miljømerkede produkter.

Stadig flere forbrukere sier de ønsker å handle mer økologisk - Ø-merket - mat. De er opptatt av å unngå unødige giftstoffer i kroppen sin og i jorda. I følge en ny undersøkelse sier kun én av ti at de ikke handler økologiske matvarer. Omsetningen av økologiske varer øker nå langt mer enn den norske produksjonen viser tall fra Statens Landbruksforvaltning.

Hver dag foretar vi valg når vi handler melk, kaffe, vaskepulver og andre dagligvarer. Utvalget av merkede varer er blitt så stor at vi nå har reelle valg. Summen av alle kjøpsvalgene våre vil kunne gjøre en stor forskjell for miljøet vårt og for helsa vår. Det utgjør også en forskjell for våre medmennesker i den tredje verden, som også skal leve av å produsere varer og tjenester akkurat som oss i de rike landene.

Det er samtidig viktig ikke ensidig å skyve ansvaret for å løse miljø- og klimaproblemene over på den enkelte forbruker. Både vi som myndigheter og industrien må ta en stor del av ansvaret for å løse disse utfordringene. Det kan vi gjøre ved å legge til rette for at folk kan handle miljøvennlig i hverdagen. Det dreier seg om samfunnsansvar – og samfunnsansvar viser seg å være god forretning for alle parter. Ikke minst for miljøet.

Å endre forbruksmønster er viktig, men ikke nok. Vi må også være villige til å se i øynene at vårt samlede forbruk ikke kan fortsette å øke slik det har gjort til nå. Både er det ikke-bærekraftig, og det er også usolidarisk høyt sett i global målestokk.

Det er kun i fellesskap vi kan ha håp om å nå målet om en bærekraftig utvikling, som ivaretar mennesker og miljø, både nasjonalt og internasjonalt. Merkeordningene er viktige i denne sammenheng. La det derfor bli en vanesak å velge produkter som er merket med Svanen, Blomsten, Ø-merket og Fairtrade.