Historisk arkiv

Diskrimineringslovutvalgets delinnstilling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Jeg vil gratulere Hans Petter Graver og utvalget med den ferdige innstillingen om kvinner og homofiles stilling i trossamfunn. Som kjent har Regjeringen uttalt i Soria Moria erklæringen at vi vil utrede bortfall av unntakene i likestillingsloven og arbeidsmiljøloven.

Sjekkes mot fremføring

Jeg vil gratulere Hans Petter Graver og utvalget med den ferdige innstillingen om kvinner og homofiles stilling i trossamfunn. Som kjent har Regjeringen uttalt i Soria Moria erklæringen at vi vil utrede bortfall av unntakene i likestillingsloven og arbeidsmiljøloven. Utvalgets arbeid er det første trinnet i arbeidet med den problemstillingen. Det er flott at utvalget har klart å komme frem til en enstemmig innstilling i et så vanskelig spørsmål som dette jo er. Innstillingens tema befinner seg midt i skjæringspunktet mellom sakrale og verdslige normer, tro og juss, tradisjoner og forandring.

Jeg er glad for at vi nå har fått en skikkelig vurdering av diskrimineringsreglene når det gjelder kvinner og homofile i trossamfunn.

Å få belyst de komplekse spørsmålene reglene reiser, er kanskje noe av det viktigste ved utvalgets arbeid. Vi må vite hvilke rammer menneskerettigheter som religionsfrihet og ikke-diskriminering setter for hva slags lover vi kan ha.

Det er også viktig å vite hva reglene betyr for de involverte. Utvalgets innstilling gir oss politikere kunnskaper som vi trenger når vi beveger oss inn i dette landskapet og skal ta en beslutning om oppheving eller videreføring av særreglene for trossamfunn. 

Kvinnebevegelsen og homobevegelsen har i alle år vært imot unntaksreglene. Likeverd og likestilling for kvinner og homofile er et viktig mål også for regjeringen. Jeg er derfor glad for at utvalget har lagt stor vekt på dette i sin innstilling. Vi er nødt til å ha et stadig og våkent øye rettet mot forskjellsbehandling som er usaklig eller urettferdig.

Samtidig er det positivt, og nødvendig, at utvalget har tatt trossamfunnenes perspektiv inn over seg. Utvalget ser ut til å ha lyttet til deres bekymringer for lovregler som går religionsutøvelsen og selvstyre i religiøse forhold for nær. Dette dreier seg også om minoritetsvern. Det er stadig flere i Norge som tilhører andre trossamfunn enn Den norske kirke. Reglene kan slå annerledes ut for disse trossamfunnene.

Jeg vil nå sette meg ordentlig inn i utvalgets vurderinger og forslag, før jeg tar stilling til den videre håndteringen av saken. Innstillingen vil bli sendt på vanlig høring.