Historisk arkiv

Lansering av Finansportalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Som forbrukerminister er det en stor glede å få lansere Finansportalen i dag. For meg er det naturlig å se Finansportalen i et forbrukerperspektiv.

Sjekkes mot fremførelse

Som forbrukerminister er det en stor glede å få lansere Finansportalen i dag. For meg er det naturlig å se Finansportalen i et forbrukerperspektiv. Og da spør jeg: 

Hva er så drivkraften bak denne nyvinningen som jo Finansportalen er? Og hvorfor trenger vi denne portalen?

Og hva har den å tilby forbrukere i Norge?

For det første
Finansportalen skal sikre forbrukerne gode bank, sparing og forsikringsprodukter. Vi er alle forbrukere, og flere enn meg vil kjenne seg igjen i hvor vanskelig det kan være både å få oversikt over og kunne sammenligne finansielle tilbud.

Finansportalen skal hjelpe den enkelte forbruker til å sammenlikne tilbud og finne det som passer best. Det skal også gi informasjon til å styre unna de tilbudene som er for risikofylte eller for kunnskapskrevende. 

Finansportalen vil for eksempel gjøre det mye enklere for forbrukerne å finne ut:
1. Kostnadene ved å bytte bank.
2. Lettere sammenlikne sitt eksisterende kundeforhold med alternativene.
3. Finne fram til laveste lånerente i bankene, høyeste innskuddsrente, hvem har de beste forsikringsvilkårene.

Det sentrale er at forbrukerne tar sine valg basert på objektiv kunnskap om alle alternativene og at de lettere kan finne ut om sitt nåværende kundeforhold er konkurransedyktig eller ikke.

Fordi forbrukerne ikke er aktive nok på dette markedet, oppnår vi ikke en optimal konkurransesituasjon.

For det andre:
Ett av målene med Finansportalen er at den skal være tilgjengelig for flest mulig forbrukere. Også for forbrukere med nedsatt funksjonsevne.

Under arbeidet med Finansportalen har Forbrukerrådet også tenkt på tilgjengelighet og universell utforming. Jeg sier ikke at vi er helt i mål på dette området. Portalen er f eks tilrettelagt for svaksynte fra starten av.

Den kan etter hvert bli tilrettelagt for nynorsk-, samiske brukere. Etter en tid kanskje også andre språk.

For det tredje:
Forbrukerportalen er et ambisiøst prosjekt. Med nettsidene som lanseres i dag får forbrukere i Norge et meget godt verktøy til å sammenligne finansielle produkter. Så vidt meg bekjent, er portalen noe av det mest avanserte som er laget i sitt slag i noe europeisk land så langt.

Vi vet at folk flest er svært lojale mot banken sin eller forsikringsselskapet sitt, og at det er en høy terskel for å skifte bank eller forsikringsselskap. Det kan være mange grunner til dette, og det er ikke alt som kan og skal måles i penger. Men som forbrukerminister har jeg ansvar for at de som jakter på de beste tilbudene, skal lykkes.

Takk til bidragsyterne / Avslutning:
Jeg gleder meg til å følge utviklingen av Finansportalen og håper forbrukerne tar den aktivt i bruk. Forbrukerrådet har gjort en imponerende og strålende jobb og har ledet arbeidet i tett samarbeid med dyktige underleverandører. Finansnæringen og forsikringsbransjen fortjener også en stor takk for innsatsen for å få på plass praktiske løsninger for innrapportering.

Data man finner på Finansportalen må være oppdaterte og korrekte. Vi har store forventninger til et fortsatt konstruktivt samarbeid med bank- og finansnæringen framover.

På vegne av alle forbrukere i Norge vil jeg ønske Forbrukerrådet og finansnæringen lykke til med arbeidet videre i 2008.