Eidsvoll og Ullensaker Blad 21.06.2008
Miljømerking viktig!
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 21.06.2008
Av: Tidligere Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt
Du er egentlig interessert i å bidra til et bedre miljø. Du ønsker også å bidra til mindre utslipp av klimagasser. Du står i butikken i en travel hverdag og speider intenst etter miljøvennlige produkter, men du finner dem ikke. Er det noen som kjenner seg igjen?
Regjeringen ønsker å tilrettelegge for at det skal bli lettere for oss alle å handle miljøvennlig i hverdagen. Som minister med ansvar for forbrukerpolitikken er det derfor betryggende at stadig flere produkter og butikker blir miljømerket.
Bærekraftig utvikling er et overordnet mål for regjeringen. Vi vet at miljø- og klimabelastningen fra forbruket i Norge allerede er høyere enn det som svarer til et bærekraftig nivå i global målestokk. Den samlede miljøbelastningen som skyldes norske husholdningers forbruk er samtidig økende. Derfor er det viktig at miljømerkene er synlige, og at folk vet hva de står for. Dette er bakgrunnen for at vi nå har bestemt å bidra med 2 mill. kroner fra regjeringens side til en felles informasjonskampanje om de tre merkene: Svanen, Ø-merket og FairTrade (Max Havelaar).
Vi vet at folk bryr seg om miljøet, og ønsker å opptre mer miljøvennlig i hverdagen. Vi vet også at folk ønsker miljømerker som rettesnor for å forenkle og trygge de valgene man gjør. Folk i alle de nordiske landene har stor tillit til Svanemerket. De vet at de kan stole på de offisielle miljømerkene, og at myndighetene står bak.
I Norge finnes det over 4.000 dagligvarebutikker. Det er viktig at disse drives mest mulig miljøvennlig. Torsdag denne uken åpnet jeg Norges første miljømerkede dagligvarekjede, Coop-Extra. Dette er å ta miljøansvar i praksis fra næringslivets side.
Hverdagen er for mange av oss preget av mange gjøremål, gode intensjoner og dårlig tid. Som forbrukere vil vi gjerne kunne handle dagligvarer som er lett tilgjengelig der vi ferdes. Samtidig vil vi helst ha dagligvarer som er sunne, og som bidrar til et bedre miljø for oss alle, også med tanke på framtida. Vi vil gjerne handle mer miljøvennlig enn vi får til i praksis. Det er hyggelig for meg å se at stadig flere av oss får anledning til å handle mer miljøvennlig i hverdagen. Det er hverdager det er flest av, og det er dagligvarer vi trenger mest.
Regjeringen ønsker ikke å skyve ansvaret for å løse miljø- og klimaproblemene over på den enkelte forbruker. Både vi som myndigheter, og industrien må ta en stor del av ansvaret for å løse disse utfordringene. Men vi forbrukere kan være med å gjøre vår innsats, i hverdagen. Ikke minst er mange unge i dag opptatt av å ivareta miljøet, og å handle solidarisk. Det er kun i fellesskap vi kan ha håp om å nå målet om en bærekraftig utvikling som ivaretar mennesker og miljø, både nasjonalt og internasjonalt.