Historisk arkiv

”Nyåpning” ved Tamilsk Ressurs- og veiledningssenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Jeg er dypt imponert over hva dere får til gjennom samarbeid og fellesskapsløsninger. En annen ting som imponerer meg er måten dere har klart å involvere barna på.

Sted: Tamilsk Ressurs- og veiledingssenter (TRVS) 

Sjekkes mot fremførelse

Dugnad er et helnorsk ord som for de fleste av oss representerer noe veldig norsk. Dugnad, smak litt på det ordet – d u g n a d. I det førindustrielle Norge var dugnad en måte å organisere store fellesoppgaver på. Nabolaget, grenda eller bygda samlet seg for å utføre arbeidsoppgaver som var for store for en eller to personer. Når hus skulle bygges, når tak skulle tekkes med torv, når fiskegarnene skulle dras i land, stilte alle opp. Kjerringer og karfolk, unge og gamle. Alle var med!

Jeg kan vanskelig tenke meg noen bedre representanter for den gamle norske tradisjonen med dugnad enn Tamilsk Ressurs- og veiledningssenter (TRVS). Det skal også sies at dugnad ikke er noe særnorsk kulturfenomen – det er kjent over hele verden.

Også på Sri Lanka. Eller kanskje burde jeg si, særlig der? For det er allmennmenneskelig å hjelpe hverandre når noen trenger det. Det burde være en selvfølge at de sterke støtter de svake. Vi må hjelpe der vi kan, det gagner oss som lokalsamfunn og som nasjon.

Et spesielt dypt inntrykk gjorde det da Tsunamien rammet Sør-øst Asia 2. juledag 2004. Titusner døde og mange mennesker hadde behov for akutt hjelp, også på Sri Lanka. Tamilske enkeltpersoner, grupper og organisasjoner i Norge handlet omgående, og på en-to-tre klarte man å sende et kriseteam ned til de nødlidende. Det er slikt vi husker, og en sånn dugnadsånd imponerer oss andre.

Etter å ha sett litt om hva dere driver med her på Tamilsk Ressurs- og veiledningssenter (TRVS) er jeg overbevist om at maken til dugnadsånd skal man lete lenge etter i hele Norge. Jeg er dypt imponert over hva dere får til gjennom samarbeid og fellesskapsløsninger. En annen ting som imponerer meg er måten dere har klart å involvere barna på. Dette varmer barneministerens hjerte.

At senterets visjon er å bidra til økt integrering er en styrke. Jeg har også merket meg at senteret bygger på verdier som dugnadsånd, ansvarlighet, ærlighet, likeverd og respekt.  Disse verdiene gjør det mulig å nå målet om å bevare det tamilske språket og tradisjonell tamilsk kultur. Samtidig som den tamilske befolkningen finner seg vel til rette i det norske samfunnet.
For det er jo her dere har livene deres nå: det er her dere bor, her blir barna deres født, her vokser de opp og her skal de gå på skole og finne arbeid.

Å bosette seg i et nytt land, er som å plante et tre. Man må skape en hage med et jordsmonn som gir røttene vekstmuligheter, nok næring og treet nok sollys. Røttene må få bre seg. Treet må slå rot i den nye jorda. Jeg tror Tamilsk Ressurs- og veiledningssenter arbeider for gode vekstvilkår.

Jeg er spesielt imponert over hvordan dere ønsker å finne en god ballanse mellom opprinnelseslandets kultur og det å leve i det moderne Norge. Det er viktig at man er åpen for å finne gode løsninger, som gir anledning til å ta vare på kulturarven fra hjemlandet, men også gjør det mulig å slå rot i Norge.

Her på TRVS kan man både lære tamilsk og norsk. Dere tilbyr leksehjelp til barn og unge som ønsker ekstra støtte. Her kan man ta yogakurs og spille teater. Her synger dere tradisjonelle barnesanger fra hjemlandet. Her møtes barn og eldre, menn og kvinner. Og nå åpner dere en ny etasje slik at ikke bare kan dere tilby leksehjelp til flere med tamilsk bakgrunn. Dere kan utvide tilbudet til å gjelde andre minoritetsgrupper også.

Og det er dette jeg liker aller best. At Ressurssenteret er åpent, inkluderende og fungerer som en møteplass mellom mennesker.
Ikke bare for tamiler, men også for etniske nordmenn og andre med minoritetsbakgrunn.

For minoritetene må ses som en ressurs, ikke som en belastning. Innvandrere er ikke bare konsumenter av velferd, de er i høyeste grad også produsenter av velferd. Den tamilske befolkningen i Norge bidrar til en mer positiv holdning til innvandring i brede lag av folket. Jeg vil gratulere dere så mye med at den nye etasjen på ressurssenteret er ferdig. Det har vært flott å være vitne til alt arbeidet dere gjør her, fra leksehjelp og språkopplæring til dans og eldre-sammenkomster. Alle har vi behov for en god møteplass. Tamilsk Ressurs- og veiledningssenter er et godt sted for mennesker å skulle møtes.

Gratulerer med utvidelsen!

Takk for meg!