Historisk arkiv

Tilsyn av sentre for barn og foreldre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Et større antall familier oppholder seg på landets 19 sentre som fungerer som hjelpetiltak for blant annet vanskeligstilte gravide og enslige foreldre. I en artikkel i Aftenposten 25. februar skapes det et inntrykk av at disse sentrene i dag er uten noen form for oppfølging. Dette medfører ikke riktighet.

Innlegg i Aftenposten 10.03.2008

Et større antall familier oppholder seg på landets 19 sentre som fungerer som hjelpetiltak for blant annet vanskeligstilte gravide og enslige foreldre. I en artikkel i Aftenposten 25. februar skapes det et inntrykk av at disse sentrene i dag er uten noen form for oppfølging. Dette medfører ikke riktighet. Sentre for forelde og barn er ikke å anse som alminnelige barneverninstitusjoner fordi barna ikke er under offentlig omsorg, men bor sammen med foreldrene. Derfor omfatter Fylkesmannens tilsynsansvar etter barnevernloven ikke sentre for foreldre og barn. Det betyr likevel ikke at de står uten oppfølging, slik man får inntrykk av i Aftenpostens reportasje.

De fem regionene i det statlige barnevernet og Oslo kommune og Trondheim kommune følger på ulike måter og i varierende grad med på om tilbudet er faglig forsvarlig sett i forhold til formålet med tiltaket. Sentrene for foreldre og barn følges opp av tiltaksavdelingene og fagteamene ved jevnlig kontakt. De statlige tiltakene følges også opp via lederoppfølging, virksomhetsstyringssamtaler og arbeid med fagplan. Det er viktig å understreke at regionenes og kommunenes oppfølging av tiltakene også skjer i forbindelse med det enkelte inntaket og oppfølgingen av den enkelte plassering.

Det kan likevel være behov for å gi et nærmere rammeverk tilpasset sentre for foreldre og barn. Et høringsnotat om sentre for foreldre og barn er derfor under arbeid, og der vil man se på blant annet regler om krav til kvalitet, klageadgang for foreldre og en tilsynsordning med sentrene.
.