Historisk arkiv

Norges mest familievennlige arbeidsplass

Utdeling av ”Gullriset”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

- Det er en stor glede for meg å få lov til å overrekke Gullriset til Norges mest familievennlige arbeidsplass! Dagens arbeidstakere ønsker ikke bare en jobb med mening. De ønsker også mulighet til et harmonisk liv med tid til familie og venner, sa barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen.

Sjekkes mot fremføring

Kjære prisvinner, Norske Kvinners Sanitetsforening, jury og tilhørere! Det er en stor glede for meg å få lov til å overrekke Gullriset til Norges mest familievennlige arbeidsplass!

Dagens arbeidstakere ønsker ikke bare en jobb med mening. De ønsker også mulighet til et harmonisk liv med tid til familie og venner.

Derfor trenger vi et hav av familievennlige små og store bedrifter!

Og det er noen gode grunner til det.

For det første; arbeidsgivere må ta moderne familier på alvor. Både mor og far ønsker å være yrkesaktive mens de har små barn, og begge ønsker å delta i omsorgen og oppdragelsen av barna.
I denne forbindelse vil jeg benytte anledningen til å understreke et perspektiv som blir stadig viktigere; nemlig at familievennlighet også skal gjelde fedre. Mennene må i større grad ta sin del av barneomsorgen. Arbeidslivet må tilpasse seg dette gjennom å akseptere og legge til rette for at også fedre tar langvarige foreldrepermisjoner, leverer og henter i barnehagen og er hjemme når barna er syke. Likestilt foreldreskap er en viktig nøkkel til likestilling i arbeidslivet.

For det andre; arbeidsmarkedet er presset, og arbeidsgivere må gjøre seg konkurransedyktige ved å tilrettelegge for moderne foreldre. Slik vinner de i kampen om den mest kvalifiserte arbeidskraften. Ved å være familievennlige får bedriftene kort og godt et positivt omdømme.

Alle ser til Norge. Vi har Europas høyeste andel kvinner i arbeidslivet. Vi har høye fødselsrater. Dette kan bety at unge par mener at det er gode betingelser for å få barn i Norge i dag, og at de har tillit til fremtiden. Norge har en av verdens beste, lønnede permisjonsordninger for foreldre. Ordningen er svært fleksibel, foreldrene kan dele tiden mellom seg nesten som det passer dem.

Det er store forskjeller i mødres og fedres bruk av foreldrepermisjonen.
9 av 10 fedre med rett til fedrekvote benytter seg av sine seks uker med betalt foreldrepermisjon. Dette er bra. Det er likevel slik at mødrene tar hoveddelen av permisjonen.

Hvis vi har et felles mål, ut fra demokratiske prinsipper, om å få flere kvinner ut i arbeidslivet, på heltid, med en likere lønn, i lederposisjoner, i styreposisjoner, må faktisk menn ta mer ansvar for barn. Og bedriftene må tilrettelegge. I en fersk undersøkelse sier unge fedre at de er utsatt for et enormt press mellom arbeidsgiver og familie. Dette gjelder selvsagt også kvinner. Og da velger kvinnene, og ikke mennene, deltid.

Staten har gått foran lenge med å gi yrkesaktive foreldre rettigheter. Hvorfor har da så få bedrifter en strategi for å få sine mannlige arbeidstakere til å ta ut mer av foreldrepermisjonen? Det er på tide at bedriftene tar hensyn til barna ved å gi menn større mulighet til å være hjemme. Og – uten å røpe for mye: det er en bedrift som har lagt til rette for farsrollen som får gullriset i år!

Jeg vil jobbe for at flere menn skal ta ut en større del av foreldrepermisjonen. En ny undersøkelse viser at 70 prosent av norske menn ønsker lengre pappapermisjon. 70 prosent, dere! Dette er tall som bør glede alle norske kvinner! Men det er avstand mellom ord og handling. Bare 18.4 % av fedre tar ut mer enn fedrekvoten på seks uker.

Mange ønsker seg en foreldrepermisjonsordning slik den er på Island. Der er permisjonstiden på totalt 9 måneder med 1/3 til far, 1/3 til mor og 1/3 til fri fordeling mellom foreldrene. Når jeg arbeider med verdens første stortingsmelding om menn og likestilling som Regjeringen skal legge fram denne vårsesjonen blir det naturlig å vurdere hvordan vi innretter foreldrepermisjonsordningen. 

Det er noen spenninger og utfordringer mellom jobb og familie. Noen mener at de er i en klemme, ”tidsklemme” er et ofte brukt ord. Uansett er det viktig å finne løsninger for bedre balanse og se hva som kan gjøres for å lykkes bedre med samspillet mellom familie og arbeid i fremtiden.

Næringslivet er en svært viktig samarbeidspartner og derfor er det spesielt gledelig når en bedrift ser at gode ordninger virker. De gir positivt omdømme, bedre arbeidsmiljø, trekker til seg den beste arbeidskraften i tillegg til å gi økonomisk gevinst. Årets prisvinner er en slik bedrift.

Juryen er presentert av generalsekretær Anne Karin Nygård. Jeg har den ære å lese opp juryens begrunnelse for utdeling av Gullriset 2008:

Bakgrunn
Juryen mottok 11 forslag til kandidater til Gullriset 2008, ”Norges mest familievennlige arbeidsplass”. To kandidater skilte seg ut.

Begge kandidatene er IA-bedrifter, men der slutter også likheten. Den ene er et stort konsern med nesten 1600 ansatte over hele Norge, den andre er en IT-berift eid av de ansatte med 61 medarbeidere.
Begge kandidatene har familievennlige tilbud til sine ansatte utover det som er lovpålagt.

Storebrand-konsernet kan tilby sine ansatte et bredt velferdstilbud. Juryen berømmer konsernet for å tilby sine ansatte inntil 10 dager permisjon med lønn for å pleie syke foreldre. Juryen synes Storebrand har startet et spennende arbeid, og gleder seg til å følge bedriften videre. 

Den ansatteide IT-bedriften Kantega ble i 2007 nr. 2 i  kåringen «Great place to work».  Juryen lot seg imponere av bedriftens fleksible holdning og tilbud for fedre: Mens 9 av 10 fedre med rett til fedrekvote benytter seg av denne retten, bruker alle fedre i Kantega fedrekvoten! I 2007 valgte alle fedre i fødselspermisjon å utvide denne ut over seks uker! To av fire fedre delte tiden 50-50 med mor! Selskapet kompenserer med lønn i den lovfestede permisjonsperioden, i perioden man har rett til foreldrepenger, samt for opptjening av feriepenger under permisjon. Bedriftens ledelse har gått foran som gode rollemodeller ved å benytte seg av disse godene.

Nærmere om vinneren
Juryen mener bedriften som mottar Gullriset 2008 er en foregangsbedrift som gjenspeiler ønsker og krav til arbeidstakere i det moderne samfunn. Der hvor medarbeidernes ønsker og behov synes tydeligst er også beslutningsprosessen kortest. Det at man i en omskiftelig bransje nesten ikke har hatt turnover de siste fire årene synliggjør at en fleksibel holdning til permisjonsordninger i forhold til barn, familie, sykdom eller studier gir en stabil arbeidsstokk

”Den beste økonomen er den som er forelsket i sin bedrift” sier Agnar Mykle i sin kjente roman ”Rubicon”. Jeg er sikker på at dette også gjelder for årets prisvinner.

Gullriset 2008 går til Kantega!”

Gratulerer!