Historisk arkiv

Barnevern for en ny tid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Kronikk i VG 18.12.2009

Det er ikke lenge siden vi sist fikk nyhetsoppslag om skandaløse forhold ved en barnevernsinstitusjon, der barna opplevde at personalet som var satt til å sørge for omsorgen, sviktet. Historier som dette forteller først og fremst om et svik mot de som opplever det, men det er også en klar indikasjon på at vi må satse mer på barnevernet.

Stadig flere barn får hjelp av barnevernet. På ett tiår har vi sett en økning på nesten 15 000 flere barn og unge, fra 35 000 i 1998 til vel 44 000 sist år. Dette  trenger ikke nødvendigvis å være  negativt, men det er grunn til å stille spørsmål ved om vi klarer å stille godt nok opp for disse barna.

Trygghet

Jeg tror det handler om at terskelen for å bruke barnevernets tjenester er blitt lavere, og at flere melder fra om bekymring for barn som trenger hjelp. Tillitten til barnevernet øker, både blant brukerne og folk flest – og det er bra. De aller fleste av barna får hjelp i hjemmet, i samarbeid med foreldrene. Ofte kommer bekymringsmeldingen fra familien selv. Nesten 8 000 var under barnevernets omsorg. Av disse bodde om lag 1 200 barn og unge på statlige og private institusjoner. For disse er ansatte i barnevernet å regne som de sentrale omsorgspersoner. Da er vi helt avhengige av at barnevernet tar ansvar og at ansatte på institusjoner og fosterforeldre sørger for at barna får god omsorg og nødvendig trygghet.

Vi skal ikke svikte de barna barnevernet overtar omsorgen for. For å få dette til må vi ta noen overordnede grep, blant annet å samordne hjelpetjenestene bedre. Et utvalg har derfor bedt meg vurdere femten forslag om hvordan hjelpetjenester som barnehage, skole, pedagogisk-psykologisk tjeneste, helsestasjon etc. kan få til et bedre samarbeid. Samtidig styrker vi kontrollen med barna som er under offentlig omsorg slik at de skal få de tjenester de har krav på. Fra 2010 overtar derfor Statens helsetilsyn det overordnede ansvaret for tilsynet med barnevernet. Jeg tror dette vil sikre at tjenestene sees i sammenheng, og dermed får vi til en bedre samordning til barnets beste.

 

Muligheter

Den rød-grønne regjeringens mål er at det offentlige skal sørge for gode fellesskapsløsninger innen skole og utdanning, helse og omsorg. Alle skal sikres en god start og like muligheter i livet. Det viktigste for barn og familier som får tjenester fra barnevernet er at tilbudet er godt nok – ikke hvem som gir hjelpen. Vi skal ha et godt offentlig velferdstilbud for barn i barnevernet. Historisk har det vært et stort innslag av private aktører, både kommersielle og ideelle, innen barnevernet. Denne regjeringen ønsker ikke en privatisering av omsorgen for barn. Det offentlige skal ta dette ansvaret. Vi ønsker derfor å redusere bruken av kommersielle aktører.  Pengene skal primært komme barna til gode, ikke gi overskudd og utbytte til eierne. Ved kjøp av private plasser, skal derfor ideelle aktører prioriteres framfor kommersielle.

 

Prioritere

Gode fellesskapsløsninger forutsetter en sterk offentlig sektor. Også  barnevernet må ha en god nok ressurssituasjon til at utsatte barn og unge kan få best mulig hjelp. Jeg er opptatt av at alle barn i barnevernet, uansett hvor de bor i landet, skal få et likeverdig tilbud. I dag er det variasjoner mellom kommunene i forholdet mellom oppgaver som skal løses og ressurser som stilles til rådighet. Noen ganger går dette dessverre utover barna. De frie inntektene til kommunene har økt i de senere årene. Denne veksten har gitt kommunene muligheten til å prioritere barnvernet bedre i form av flere stillinger, men det krever politisk vilje lokalt. Også KS er enig med oss om at kommunene må prioritere barnevernet høyere. På statsbudsjettet for 2010 har regjeringen kommet med midler til 400 nye stillinger i det kommunale barnevernet. Dersom ikke barnevernet gis høyere prioritet, vil jeg vurdere andre virkemidler. Jeg er glad for mange politikere også på Stortinget er enig i at barnevernet må løftes.

Barnevernet har engasjerte og oppegående fagfolk som hver dag står i vanskelige situasjoner. Det skal de berømmes for. Vi trenger også lokalpolitikere og ledere i kommunen som vil få til et løft for barnevernet. Noen ganger trenger vi også at pressen kikker oss i kortene og minner oss om at vi kan gjøre en bedre jobb på barnevernsbarnas vegne. Vi skal også være selvkritiske, og jeg følger godt med utviklingen i barnevernet og vil ta nye grep om det trengs. Barns omsorg er viktig. Jeg vil utfordre fagfolk og politikere til å delta i debatten framover.  Vi må utvikle barnevernet. Det er samfunnsøkonomisk lønnsomt, men først og fremst til beste for barn. Ingen politisk oppgave kan være viktigere enn å sikre alle barn en trygg oppvekst.