Historisk arkiv

Bruk hue

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Innlegg i Romerikes Blad 20.09.2009

Ny teknologi som mobil og internett gir mange positive utfordringer, men åpner også for nye måter å mobbe på. Mange unge i dag blir mobbet via de nye mediene, og det er nesten umulig å verne seg mot dette. Ungdom har derfor ikke noe frirom, de kan ikke lukke døra på rommet sitt å slippe fra mobberne. Plagingen forfølger dem via SMS, MSN, mobil og internett. Og mobbing som legges ut på internett forsvinner jo ikke, den er der for alltid.


Mobil og internett åpner også for positive relasjoner. I dag har nesten alle, 86 prosent av landets tenåringer, sin egen mobiltelefon. De bruker den til å holde kontakt med venner og skolekamerater. Ungdom tilbringer mye tid på de nye, sosiale nettsamfunnene. Men akkurat som i skolegården og på fotballbanen kan mobbing oppstå på de nye, digitale arenaene. Og overraskende mange barn og ungdommer opplever problemet.


15 prosent av ungdommen har mottatt en truende melding på mobilen og åtte prosent har blitt ertet og plaget. I mange tilfeller blir mobbingen enda mer alvorlig fordi den er bare et tastetrykk unna spredning på internett. Omkring én av fire ungdommer har opplevd at bilder og videoer blir lagt ut uten deres tillatelse, eller de har fått uønskede seksuelle kommentarer på nettet. Halvparten av 17-18-åringene har mottatt slike kommentarer!

Jeg er derfor veldig fornøyd med at det nettopp er deltakere fra Trygg-bruk-nettverket,  Røde Kors, BarneVakten, Telenor og Medietilsynet som nå går ut i skolene med Bruk hue. Kampanjen er et konkret resultat av samarbeid mellom i utgangspunktet ulike virksomheter, men med ett felles mål: Barn og unge skal ha et mobbefritt oppvekstmiljø, også på nett og mobil.

Kampanjen er praktisk rettet og det er mye å lære om bruk av nettet både for foreldre og barn. Bruk hue kommer med gode råd til ungene våre: Barna må bli flinkere til å beskytte identiteten sin når de er på nettet og ikke oppgi passordet sitt. Barna må spørre om lov før de legger ut opplysninger om og bilder av andre. Blir du mobbet, spør om hjelp fra en voksen.

Bruk hue gir også tips til oss voksne. Ikke minst kan vi bruke tid på å lære barna våre nettvett. Vi kommer også lengre om vi selv behersker den nye teknologien, bare slik kan vi føle barna våre inn på de arenaene ungene oppholder seg på i dag. Sunn fornuft og en god samtale kommer vi langt med. Vi voksne må fortelle ungene om kildekritikk og personvern, da gjør vi dem mer selvstendige og robuste. Du kan også få installert et mobbefilter, og ved å oppgi barnas navn til nettleverandøren kan du sikre ungene dine mot vokseninnhold på nettet.

Bruk hue er en landsomfattende kampanje for å motvirke digital mobbing og for å skape et godt skole- og oppvekstmiljø. Skolekampanjen ble dratt i gang for et par uker siden og i høst skal den innom Oslo, Østfold og Akershus. I løpet av tre måneder vil turneen besøke 7 500 elever og 3 500 foreldre, og kanskje besøker den skolen til ditt barn i disse dager.  Har du lyst til å lære mer, gå inn på www.brukhue.com