Historisk arkiv

Nei til mobbing på den digitale oppvekstarena

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Trygg bruk-kampanjen 2009

Barn og ungdom har rett til å føle seg trygg der de deltar. I dag tilbringer barn og unge mye tid på den digitale oppvekstarenaen, og noen opplever å bli mobbet via internett. Vi ønsker barn og ungdom med initiativlyst, pågangsmot, god selvfølelse og med omtanke for andre. Derfor styrker regjeringen kampen mot digital mobbing.

Sjekkes mot framføring

Barn og ungdom har rett til å føle seg trygg der de deltar. I dag tilbringer barn og unge mye tid på den digitale oppvekstarenaen, og noen opplever å bli mobbet via internett. Vi ønsker barn og ungdom med initiativlyst, pågangsmot, god selvfølelse og med omtanke for andre. Derfor styrker regjeringen kampen mot digital mobbing.

For barn og ungdom har Internett blitt den største mediekanalen. Det brukes mer tid daglig på Internett enn på TV. I snitt bruker ungdom i dag internett 2 timer daglig. Den eldste gruppa, 17-18 åringene, bruker to og en halv time hver dag foran PC’en. Til sammenligning brukes litt i overkant av 1,5 timer på TV. Dette betyr at digitale medier er en stadig viktigere oppvekstarena. For foreldre har dette konsekvenser for den oppmerksom de må ha i forhold til barn og unges opplevelser og aktiviteter gjennom digital kommunikasjon.

Forskning har vist, at barn og unge som mobber andre, ofte er innblandet i andre antisosiale og regelbrytende aktiviteter. De samme ungdommene har en klart risiko for senere å utvikle kriminell atferd og rusproblem. Å stoppe mobbeatferd vil derfor være hjelpe både mobberne, ofrene og samfunnet som helhet.

Mobbing kan være så mye, og det har forandret seg over tid med mobiltelefoner, PC’er og annet elektronisk kommunikasjonsutstyr. Den digitale hverdagen som omgir oss gir muligheter for trakassering, utestengelse, mobbing, trusler, spredning av rykter og til å legge ut tekst, bilder, filmer og annet materiale. Mange barn og ungdom har opplevd svært skremmende og truende situasjoner gjennom informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Det er selvsagt at dette er noe barn og unge ikke skal måtte stå alene om. Vi voksne må inn å sette grenser, hjelpe og være tydelige veiledere. Trygg bruk-dagen 10. februar 2009 har digital mobbing som et felles innsatsområde for foreldre og barn i hele Europa. Dette er en tydelig melding om at digital mobbing er et alvorlig problem i mange land.

Mobbing på nett og på mobil er et tema jeg ofte får henvendelser om, både fra barn og foreldre. Mange barn som er utsatt for digital mobbing, har ikke noe frirom lenger. Det kan tikke inn sms-er døgnet rundt med lite hyggelige meldinger. Mange opplever å få tilsendt krenkende bilder, tekster og videoopptak. Noen ganger blir dette lagt ut på nettet. Barna føler seg invadert og har mistet kontroll over sin egen livssituasjon. Privatsfæren er ikke lenger privat når mobberne når deg på mobilen, på pratesider og på nettsamfunn. De som mobbes kan som selvforsvar velge å stenge av både mobil og PC.

For barn og unge i dag leves en del av det sosiale livet digitalt. Ungdom i dag bygger store sosiale nettverk og holder kontakt med bestevennene via facebook og msn. Å slutte og være på nett, eller å slutte og være tilgjengelig på mobilen på grunn av mobbing er derfor en alvorlig innskrenking av barn og unges sosiale liv. Nettkontakt og kontakt gjennom mobil er svært viktig for barn og ungdom. Slik holder barn og unge seg oppdatert om hva som har skjedd siden sist og her gjøres avtaler om hva de skal gjøre sammen senere. Mye skolearbeid og organisasjonsarbeid foregår også på nett. Er du avskåret fra å bruke nett og mobil, er du på mange måter utestengt rent sosialt.

Medietilsynets Trygg bruk-undersøkelse 2008 har en rekke interessante opplysninger om barn og unges bruk av Internett som jeg vil henvise til i det videre. Trygg bruk-undersøkelse 2008 viser at 15 prosent av barn og unge mellom 8 og 18 år har mottatt meldinger på Internett som har plaget eller såret dem. 14 prosent innrømmer at de selv har sendt denne typen meldinger. Elevundersøkelsen 2007 viser at i skolen oppgir tre av fire elever at de aldri mobbes, mens 3 prosent svarer at de mobbes flere ganger i uken. Selv om en skal være forsiktig med å sammenlikne resultatene fra elevundersøkelsen og Trygg bruk-undersøkelsen, viser begge at mobbeproblemet fortsatt må tas alvorlig både i skolen og gjennom digitale kanaler.

Så godt som alle barn bruker PC eller datamaskin til oppgaver som lekser, spill, surfing på internett, e-post, chatting eller lignende. De aller fleste barn og unge, 98 prosent, har PC som de bruker hjemme. Mer enn halvparten av barn og unge har egen PC. Resten har tilgang på PC hjemme. Nesten alle har tilgang til Internett hjemme. Tidligere hadde vi datamaskinen i stua eller på hjemmekontoret. Bærbare PC’er har blitt langt vanligere, noe som betyr at de kan brukes mer privat og under svakere sosial kontroll.
 
Vi må glede oss over at barn og unge blir stadig dyktigere til å ta mulighetene i bruk, samtidig må vi være klar over at dette også krever kunnskap, en bred digital kompetanse. Og med digital kompetanse mener jeg ikke bare teknisk kompetanse, men også kunnskap om hvilke juridisk og sosialt ansvar som følger av mulighetene teknologien gir. Som aktive og ansvarlig nett- og mobilbrukere har vi behov for etisk kompetanse, evne til kildekritikk og kunnskap om personvern.

Den rød-grønne regjeringen tar all mobbing på alvor. Denne uka følger vi opp Trygg bruk med å signere Manifest mot mobbing på statsministerens kontor. Digital mobbing er et viktig tema og innsatsområde i manifestet. Manifest mot mobbing er et samarbeid mellom flere departementer og viktige aktører innenfor skole og arbeidsliv. Gjennom manifestarbeidet vil vi fortsatt ha et fokus på hvordan mobbing kan unngås både i skolen, på fritida og gjennom digitale medier.

Den digitale oppvekstarena har kommet for å bli. Foreldre må derfor engasjere seg i barnas nettbruk, mobilbruk – og mot mobbing. Foreldre må være klare på hvor grensen går, bry seg og følge opp barna. Dette må være like selvfølgelig og naturlig i forhold til nett og mobil, som i forhold til andre arenaer barn og ungdom deltar på. Derfor oppfordrer jeg alle til å ta Familiens trygg bruk-pakke i bruk i arbeidet for et trygt og mobbefritt digitalt oppvekstmiljø.

Framover – oppfordringer
Jeg ser fram til resultatene av samarbeidet framover og håper at barn, unge og foreldre tar kunnskapen i bruk slik at digitale medier blir til glede og nytte.

Jeg oppfordrer foreldre til å sette seg ned sammen med barna for å oppdatere seg på hva som er en fornuftig nett- ,mobil- og spillbruk i det enkelte hjem.

Foreldre må være veiledere og grensesetter også for det digitale oppvekstmiljøet. Familiens trygg bruk-pakke, som lanseres her i dag, har en rekke pedagogiske virkemidler som foreldre og barn kan ta i bruk sammen.

Ta pakken i bruk og sammen med barn og unge må vi ha en visjon om et mobbefritt digitalt oppvekstmiljø.

Ha det gøy – behold kontrollen!