Historisk arkiv

Regjeringen står opp for norske forbrukerrettigheter!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Innlegg i Eidsvoll og Ullensaker Blad 28.03.2009

I en tale til den amerikanske kongressen formulerte president John F. Kennedy fire grunnleggende forbrukerrettigheter: Krav om sikkerhet, rett til informasjon, retten til å velge og retten til å bli hørt. God forbrukerpolitikk er god velferdspolitikk.

EUs forslag til nytt direktiv om forbrukerrettigheter har med god grunn skapt atskillig oppmerksomhet og debatt. Forbrukerrådet har blant annet uttalt at direktivet vil bety en rasering av norske forbrukerrettigheter. Som ansvarlig minister for regjeringens forbrukerpolitikk, har jeg aktivt fulgt opp denne saken. Forbrukerregelverket betyr mye i vår hverdag, også for oss forbrukere på Romerike. Jeg er svært glad for oppmerksomheten og engasjementet rundt direktivet.

Forbrukerrettigheter kommer ikke av seg selv, og dagens norske regelverk er resultatet av et sterkt engasjement for å ivareta forbrukerinteressene. I mitt departement har denne saken hatt høy prioritet både nasjonalt og i vårt arbeid inn i EU-systemet. På den internasjonale forbrukerdagen, 15. mars, la vi fram en felles EFTA-uttalelse hvor vi tar opp flere forhold om hvordan den nasjonale forbrukerbeskyttelsen kan bli svekket og hvordan direktivet kan forbedres.

Norge har i dag frihet til å gi bedre forbrukerrettigheter enn minimumskravene i EU-direktivene, noe vi også har gjort. For eksempel har EU-direktivet en reklamasjonsfrist på to år, mens den norske forbrukerkjøpsloven har en reklamasjonsfrist på fem år for ”varige” varer. Dette er en rettighet vi ikke ønsker å oppgi på norske forbrukeres vegne. Telefonsalg er et annet problemområde hvor det oppstår mange forbrukerklager. Mange forbrukere føler seg lurt inn i avtaler. Fra 1. juni i år innfører vi et krav i den norske angrerettloven om at forbrukeren skriftlig må bekrefte avtaler inngått på telefon for at avtalen skal være gyldig.

Fra tid til annen har jeg sett en del utsagn i mediene om direktivforslaget som ikke er riktige. Det gjelder blant annet at forbrukers rett til dagmulkt ved oppføring av bolig faller bort, at kjøper ikke lenger kan kreve at selger oppfyller en kjøpsavtale og at selger fritt kan la være å levere varen uten andre følger enn å måtte refundere kjøpesummen. Regjeringen har nå avklart at det ikke er noe til hinder for å opprettholde egne norske regler på disse områdene.

EU-direktivet har likevel mange forbedringspunkter, og regjeringen vil aktivt arbeide for å påvirke forslaget i ønsket retning. Vårt utgangspunkt er at forbrukerrettighetene etter norsk rett ikke skal svekkes samlet sett. Regjeringen har fulgt prosessen i EU tett. Direktivforslaget har vært på norsk høring, og det har vært arrangert et dialogmøte for interesserte parter. Sammen med de andre EFTA-EØS landene har vi utarbeidet en felles uttalelse, hvor vi blant annet argumenterer imot en generell omlegging til totalharmonisering av forbrukerregelverket. EFTA-uttalelsen har vi lagt ut på både Justisdepartementets og Barne- og likestillingsdepartementets nettsider.

Regjeringen vil nå bruke alle tilgjengelige kanaler til å påvirke direktivforslaget. Vi har gode alliansepartnere både blant nordiske kolleger og i sentrale EU-land. Det kan også bli aktuelt å reise til Brussel for å opprette en direkte politisk kontakt med parlamentarikere i Europaparlamentet.  Samtidig vet vi at forbrukerorganisasjonene mobiliserer, ikke minst Forbrukerrådet og Forbrukerombudet i Norge. Saken om å beholde norske standard på forbrukerområdet er ikke vunnet, men jeg kan love velgerne i hele Akershus at jeg vil gjøre mitt for å slå ring rundt norske forbrukerrettigheter.