Historisk arkiv

Forlik mellom Evry og LMD om eSporingsløsningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Portal: eSporing

LMD og Evry har inngått forlik i reklamasjonsak om leveranse av eSporingsløsningen.

Reklamasjonssak endte i forlik
LMD fremmet 7. mai 2012 reklamasjonssak overfor leverandør av eSporingsløsningen – Evry - på grunn av løsningens manglende evne til skalering. Evry påtok seg desember 2012 hovedansvaret for denne svakheten.  Reklamasjonssaken er avsluttet april 2013 ved at det er inngått et forlik mellom LMD og Evry. Forliket består av en kombinasjon av prisavslag for en mindreverdig løsning og erstatning til LMD.

Ut fra en  totalvurdering av  nytte og kostnader ved en eventuell feilretting av eSporingsløsningen ønsket LMD å inngå forlik med Evry, framfor å i gangsette arbeid med å rette løsningen.

Ingen interessenter på bruker- eller eiersiden
Det har vært forutsatt at aktører i matbransjen skulle overta bruksretten til løsningen og drifte den når den var ferdig utviklet fra statens side. Det er p.t. ingen aktører i norsk matnæring som har uttrykt interesse for å bruke eller drifte en slik nasjonal sporingsløsning.  Det synes derfor ikke formålstjenlig eller samfunnsøkonomisk forsvarlig å bruke store ressurser på å ferdigstille en leveranse som ikke vil bli brukt.

Begge parter har brukt mye tid og ressurser på utviklingsarbeidet siden avtalen ble inngått i 2009.  I tillegg har også aktører i matnæringa jobbet godt i egne verdikjeder med å styrke sporbarhetsarbeidet.

Mange positive effekter
Selv om man ikke lyktes med å ferdigstille en felles IKT-løsning er bransjeaktører og myndigheter enige om at eSporingsprosjektet utvilsomt hatt mange positive spinoffeffekter:

  • Skjerpet fokus på sporing i bransjene
  • Bransjene har  lagt ned betydelig arbeidsinnsats og ressurser som følge av eSporingsprosjektet med styrking av egne bransjestandarder,  kompetanseheving og utvikling av internsporingssystemer.
  • Ny kunnskap og økt bevissthet om sporing i norsk matnæring. 
  • Mer og bredere samarbeid i næringa;  Alle bransjer og verdikjeder i norsk matnæring har deltatt aktivt i prosjektet; primærnæringen, matindustrien, dagligvarehandelen; jordbruk- og fiskerisektoren, forbrukersiden. Næringa ønsker å videreføre samarbeidet i et felles sporingsforum.
  • Mer åpenhet og informasjonsdeling mellom næringsaktørene.
  • Store norske leverandører av  it-/prosjekttjenester har bygd opp intern kompetanse omkring sporing i matkjeden og kunnskap om norsk matnæring generelt.