Historisk arkiv

Deltar i bidragsyterkomiteer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norge deltar i dag i fire av EUs sivile og militære operasjoner. I det øyeblikket et tredjeland deltar i en EU-ledet operasjon med et signifikant bidrag, opprettes det en bidragsyterkomité. Komitéen møtes jevnlig og er et forum for utveksling av informasjon og synspunkter.

EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk (ESDP) innebærer krisehåndtering og konfliktforebygging i sivile og militære operasjoner over store deler av verden. Selv om Norge ikke er med i EU, har vi et nært samarbeid med EU på det forsvars- og sikkerhetspolitiske området. Nylig uttalte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at Norge er mer involvert i ESDP enn noen gang. Norge deltar i dag i fire av EUs sivile og militære operasjoner. Disse er operasjon Atalanta som bekjemper piratvirksomheten utenfor kysten av Somalia, EUs største sivile operasjon, EULEX Kosovo, den sivile politioperasjonen EUPOL i Afghanistan samt EUPOL COPPS på Vestbredden. De norske bidragene innebærer også at Norge inviteres til en bidragsyterkomité for hver av operasjonene vi deltar i.

Daglig ledelse av operasjonene

De fleste av EUs operasjoner er åpne for deltakelse fra  tredjeland. For eksempel bidro Russland med helikopter i EUs militære operasjon i Tsjad/Den sentralafrikanske republikk, mens USA deltar med et betydelig antall politifolk og juridisk fagpersonale i EULEX i Kosovo. En avtale fra 2004 sikrer at alle land som deltar i en EU-ledet operasjon har samme rettigheter og forpliktelser som deltakerland fra EU i den daglige ledelsen av operasjonen.

 

Dersom det er deltakelse fra tredjeland, vil det opprettes en egen bidragsyterkomité (Committee of contributors) der representanter for EU-landene og tredjelandene som deltar i EU-operasjonen møtes.

 

Disse komiteene følger utviklingen i operasjonen, fungerer som rådgivende og konsultativt organ og forbereder de formelle vedtakene som fattes i EUs egne organer. Gjennom deltakelse i bidragsyterkomiteene kan tredjeland som Norge påvirke utformingen av EU-ledede operasjoner.

 

Her deltar Norge

Atalanta
EU lanserte sin første maritime ESDP-operasjon den 8. desember 2008. EU NAVFOR Somalia (Atalanta) bygger på et FN-mandat og har til hensikt å trygge internasjonal skipsfart gjennom å bekjempe piratvirksomheten utenfor Somalia, men har også til hensikt å beskytte humanitære hjelpesendinger til landet. Siden midten av august har Norge deltatt med fregatten KNM Fridtjof Nansen.

 

EULEX Kosovo
EU lanserte EULEX Kosovo 16. februar 2008. Dette er EUs til nå største sivile operasjon, med hovedfokus på å bistå og gi råd til Kosovos myndigheter, spesielt innenfor justis-, politi- og tollvesen. Den 6. april 2009 nådde operasjonen sin fulle operasjonskapasitet, med 1710 internasjonale og 825 lokale tjenestemenn. Norge er på plass med ti personer til hjelp med å utvikle Kosovos rettsapparat.

 

EUPOL Afghanistan
EUPOL Afghanistan startet den 30. juni 2007 og inngår i den internasjonale bestrebelsen på å støtte afghanske myndigheter til selv å ta ansvar for lov og orden. Denne sivile operasjonen er en del av EUs samlede forpliktelse til Afghanistan og er et forsøk på et mer koordinert fremstøt til de afghanske styresmaktene. NATOs ISAF-styrker er viktige partnere i politioperasjonen. Norge har i alt 21 politirådgivere i Afghanistan, hvorav 11 er tilknyttet EUPOL.

 

EUPOL COPPS på Vestbredden

Som et ledd i EUs arbeid for å bidra til å løse den israelsk/palestinske konflikten lanserte EU 1. januar 2006 sin rettsstatsoperasjon EUPOL COPPS i de palestinske områdene. Operasjonen søker å bidra til utbygging av et moderne politiapparat ved å gi råd til sine palestinske motparter på kriminaljustis og å koordinere og fasilitere finansiell assistanse til det palestinske politivesenet, samt bidra med trening og utstyr hvor nødvendig.  Norge har to personer på plass til denne operasjonen.