Historisk arkiv

Det europeiske arbeidsmarkedet mer dynamisk enn forventet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EUs årlige arbeidsmarkedsrapport viser at unge og lavt utdannede sliter mest i dagens jobbmarked i Europa. Likevel viser rapporten at arbeidsmarkedene er dynamiske, selv i land med tradisjonelt lav mobilitet. I Norge er situasjonen bedre, men unge rammes hardt av finanskrisen.

EUs arbeidsledighet steg fra 6,7 % våren 2008 til 9,2 % høsten 2009. Dette innebærer at det er mer enn 4 millioner færre arbeidstakere i EU nå enn før den økonomiske krisen, står det i rapporten.

- Rapporten viser hvor viktig det er å samkjøre virkemidlene mot den økonomiske krisen på kort sikt med langsiktige strukturelle reformer. Disse reformene er nødvendige for at EUs økonomi og arbeidsmarked skal komme seg opp av krisen og løse langsiktige problemer, særlig med hensyn til en lav-karbonøkonomi, sier Vladimír Špidla, Europakommissær for arbeidslivet.

Dynamisk, men ujevnt
Det europeiske arbeidsmarkedet er i økende grad dynamisk. Per i dag skifter 22 % av arbeidsstyrken jobb hvert år. Dette varier noe mellom land, men er likevel økende totalt sett. Storbritannia og Danmark har blant de mest fleksible markedene, hvor mer enn 25 % av befolkningen bytter jobb årlig. Tallene for Hellas og Sverige er henholdsvis 14 % og 16 %, men også her øker det, noe som viser en strukturell endring i det europeiske arbeidsmarkedet.

Ikke hele arbeidslivet drar nytte av arbeidsmobiliteten. 45 % av de som blir arbeidsledige, forblir det mer enn ett år. Til sammenligning er bare 10 % av de arbeidsledige i USA uten jobb lenger enn ett år i strekk. I EU er det nå unge menn med lav utdanning som sliter mest med å få jobb. I tillegg er det personer med korte kontrakter og dermed lav sikkerhet som er mest utsatt i nedgangstider.

Lav-karbon
I rapporten blir også potensialet for arbeidskraft med fremtidens lav-karbonøkonomi evaluert. Det er ikke stipulert flere arbeidsplasser med en ”grønn” økonomi, fordi de nye arbeidsplassene i stor grad vil erstatte gamle. Uansett vil det bli et stort skifte i behov som må imøtekommes.

I utgangspunktet er det mest behov for høyt utdannet arbeidskraft i den grønne økonomien. Etter hvert regner Europakommisjonen med at behovet for lavt utdannet arbeidskraft vil øke. Derfor må det satses mye på å gjøre den teknologiske overgangen så smertefri som mulig, med fokus på inkludering av alle sosiale grupper.

Bedre i Norge
Også i Norge har man markert høyere ledighet blant yngre grupper. Totalt sto 3,2 % av arbeidsstyrken uten jobb første halvdel av 2009, en økning fra 2,6 % på samme tid året før. Blant arbeidsstyrken mellom 15 og 24 år var ledigheten på 9,6 % prosent første halvdel av 2009, en økning fra 7,5 % året før.

Arbeidsløsheten har økt i alle yrker, men bygningsbransjen er hardest rammet. Ledigheten har også økt blant ingeniører og i IT-næringen. Unge, menn og innvandrere er mest utsatt. Disse er overrepresentert i bransjene som har lidd mest under den økonomiske krisen, og unge folk har også ofte mer usikre kontrakter. Blant innvandrere var det i mai 2009 6,8 % arbeidsledighet, mot 4,0 på samme tid i 2008. Arbeidsledigheten blant innvandrere fra land som ble EU-medlemmer etter 2004 har økt fra 6,3 % til 8,4 % fra mai 2008 til mai 2009, dette særlig fordi disse er overrepresentert i bygningsbransjen.  

Kilde: Arbeids- og inkluderingsdepartementet