Historisk arkiv

Enige om regler for elektronisk kommunikasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Etter lange forhandlinger mellom Europaparlamentet, Rådet og Europakommisjonen ble det tilslutt enighet om et kompromiss på det utestående spørsmålet i eKOM-pakken. Dette kompromisset regulerer hvilke forutsetninger som skal gjelde for et medlemsland dersom en internettbruker skal kunne stenges ute fra internett.

Etter intense forhandlinger, som ble avsluttet natt til torsdag 5. november, oppnådde representanter fra Europakommisjonen, Europaparlamentet og Rådet et kompromiss på de utestående delene i eKOM-pakken. Sverige, som har formannskapet i EU denne høsten og dermed leder arbeidet i Rådet, er tilfreds med løsningen.

- Jeg er veldig tilfreds med at vi har kommet til enighet om eKom-pakken. Avtalen styrker konkurransedyktigheten og øker forbrukernes rettigheter i Europa. Dette vil føre til mer, bedre og billigere bredbåndstilgang og betraktelig styrke beskyttelsen for internettbrukere i Europa, sier Sveriges kommunikasjonsminister Åsa Torstensson, i en pressemelding.

Kan stenges ute
Kompromisset det ble enighet om i forrige uke dreier seg om begrensning av brukeres tilgang til internett, og innebærer enighet om en ny bestemmelse om frihet på internett. Dersom medlemsland stenger ute en internettbruker, må handlingen respektere fundamentale rettigheter og friheter etablert i henhold til Den europeiske menneskerettskonvensjonen og generelle prinsipper i henhold til Fellesskapsretten. Det stilles videre krav om at slike tiltak bare kan finne sted om de er passende, proposjonale og nødvendige. Gjennomføringen skal være underlagt kontroll, inkludert en effektiv og rettferdig juridisk gjennomgang.

Betingelser for utestenging
Det sentrale punktet det har vært uenighet om mellom Europaparlamentet og Rådet har vært om begrensning av brukers tilgang til internett bare kan skje i etterkant av en domstolsbehandling. Rådet fikk gjennomslag for sitt syn om at et slikt krav ikke har tilstrekkelig hjemmel i EF-Traktaten.

Kompromisset innebærer derfor et krav om behandling i forkant, men ikke et krav om en domstolsbehandling. (Den enkelte medlemsstat kan selv bestemme dette). Unntak fra behandling i forkant kan kun finne sted i kvalifiserte tilfeller, der tidsaspektet krever rask handling.

- Det oppnådde kompromisset samsvarer med norsk posisjon i saken, sier samferdselsråd Carsten Horn-Hanssen ved EU-delegasjonen.

Formelt vil nå Europaparlamentet og Rådet stemme over regelverket, Europaparlamentet har saken til votering 23.-26. november.

Revisjonen av eKOM-pakken er omfattende og inneholder en rekke endringer. En oversikt over de viktigste endringene finnes i Kommisjonens pressemelding. Her finnes også hele teksten til ny artikkel 1 (3) som er omtalt ovenfor.

Kommisjonens pressemelding kan leses her.