Historisk arkiv

EØS-komiteen 25. september

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Fredagens møte i EØS-komiteen hadde få beslutninger på dagsorden, men var likevel innholdsrikt: Kommisjonen ga en orientering om de siste forslagene om europeiske tilsyn på finansområdet.

Norge har formannskapet i EØS og EFTA, og ambassadør Oda Helen Sletnes ledet EØS-komiteens møte.
 
Dagsorden ble godkjent med to saker under eventuelt; rettelser og EØS/EFTA-kommentarer. Referatet fra møtet i EØS-komiteen den 3. juli ble godkjent. Referatene fra fellesmøtene i UK I  15. september og UK II, III og IV 25. juni ble godkjent. Referatet fra møtet i UK II, III og IV 17. september ble utsatt til neste møte.

Det stod 10 beslutninger (nr. 95/2009 - 104/2009) om innlemmelse av 14 rettsakter på dagsorden, alle ble vedtatt. Det var ingen forbehold etter EØS-avtalens artikkel 103.

Orientering fra Kommisjonen om europeisk tilsyn på finansområdet
En representant fra seksjonen Financial Services Policy i Generaldirektoratet for det indre marked (DG Marked) presenterte Kommisjonens forslag til ny struktur for tilsynssamarbeid på finansområdet. Kommisjonen har lagt frem tre forordninger som oppretter tre nye byråer for tilsynssamarbeid, hhv. et for bank (European Banking Authority), et for forsikring (European Pensions and Occupational Insurance Authority) og et for verdipapirer (European Securities and Markets Authority). Byråene vil erstatte de eksisterende komiteene på dette området, de såkalte "nivå 3-komiteene".

I tillegg foreslår Kommisjonen å opprette et nytt råd under ESCB (European System of Central Banks) for makroovervåking av systemrisiko (Risikorådet). Opprettelsen gjøres gjennom en forordning, samtidig som Kommisjonen har lagt frem en rådsbeslutning for å gi Den europeiske sentralbanken (ESB) utvidede fullmakter med hensyn til bankens ansvar for finansiell stabilitet i Traktatens artikkel 105 (6).

Kommisjonen la vekt på at reformen ikke innebærer et finansmarkedstilsyn på europeisk nivå, men er en nettverksbasert tilnærming som søker å adressere enkelte mangler ved dagens ordning. Orienteringen gikk gjennom hvordan det nye systemet er tenkt å fungere.

Norge (Sletnes) formidlet at man fra EFTA-siden ønsket forslaget velkommen og understreket behovet for en styrking av tilsynet i EØS-området. EFTA EØS-landenes deltakelse i de nye tilsynsbyråene avklares på ordinær måte ved innlemmelse i EØS-avtalen. Det forutsettes at Norge kan delta som observatør i de nye organene, og norsk deltakelse i Risikorådet drøftes videre i relevante organer.

EFSA/Matlov-pakken - ikrafttredelse
Matlovpakken var satt på dagsorden fra Kommisjonens side, siden beslutningen i EØS-komiteen ble tatt med forbehold om parlamentarisk samtykke. For Islands del har dette samtykket ennå ikke blitt gitt. Island forklarte at uforutsette hendelser hadde gjort at lovforslaget likevel ikke ble behandlet av Alltinget før ferien. Alltinget trer sammen igjen 1. oktober, og matlovpakken vil bli bli fremlagt så fort som mulig etter den datoen.

Kommisjonens representant påpekte at de var klar over alle utfordringene som Alltinget har blitt stilt overfor den siste tiden. Det er likevel meget beklagelig at ulike hendelser ved flere anledninger har ført til at de parlamentariske prosedyrene under artikkel 103 har blitt utsatt, og at det igjen har forsinket ikrafttredelsen av den grunnleggende EØS-komitebeslutningen på veterinærområdet – vedtatt for over to år siden.