Historisk arkiv

Regional utvikling og offentlig sektor i fokus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Regional utvikling og kapasitetsbygging i offentlig sektor var tema da EØS-midlene ble presentert under Open Days i Brussel denne uken

Gjennom EØS-midlene støtter Norge 130 prosjekter og fond innen satsningsområdet regional utvikling og kapasitetsbygging i offentlig sektor. Polen er det største mottagerlandet, etterfulgt av de baltiske landene, Bulgaria og Romania.

Finansierer videreutdanning
Avdelingsdirektør Steinar Hagen fra Utenriksdepartementet holdt åpningsinnlegget, og la vekt på at å bidra til sosial og økonomisk utvikling på lokalt og regionalt nivå i mottagerlandene er en viktig målsetning for EØS-midlene. Kapasitets- og kompetansebygging i offentlig sektor bidrar til økt effektivitet og hever kvaliteten på tjenestene som tilbys innbyggerne. Frem til utgangen av prosjektperioden i 2011 vil mer enn 50 000 offentlig ansatte i mottagerlandene ha mottatt videreutdanning finansiert av EØS-midlene.

Hagen fremhevet videre at EØS-midlene støtter og oppfordrer til grenseoverskridende samarbeid – 27 av prosjektene som mottar støtte under dette fokusområdet involverer samarbeidspartnere i Ukraina, Hviterussland, Russland og på Vest-Balkan. EØS-midlene bidrar til å stimulere og bygge ut bilateralt samarbeid mellom Norge og mottagerlandene. I underkant av en fjerdedel av de støttede prosjektene innen dette satsningsområdet utføres i partnerskap med norske myndigheter, institusjoner og bedrifter.

Kapasitetsbygging på kommunalt nivå
Seniorrådgiver Knut Hjort-Johansen fra KS snakket om KS sine erfaringer med internasjonalt samarbeid, og Tomasz Potkański fra Association of Polish Cities presenterte samarbeidsprosjektet ”Building Capacity for Better Local Public Services Delivery in Poland”. I Polen står lokale myndigheter for en tredjedel av total offentlig pengebruk, og utfører 67 prosent av alle investeringer i offentlig sektor. En betydelig del av ansvaret for utbygging av infrastruktur og for å kvalitetssikre offentlige tjenester ligger dermed på kommunalt nivå, og kapasitetsbyggende tiltak er av stor betydning for å sikre innbyggernes velferd.

Felles strategi for regional utvikling
Vita Prokopovica fra Latvias departement for regional utvikling og lokale myndigheter presenterte det latviske fondet for grenseoverskridende samarbeid, som finansieres av EØS-midlene. Et av prosjektene støttet gjennom dette fondet tar sikte på å utarbeide en felles strategi for regional utvikling av den latviske Latgale-regionen og den russiske Pskov-regionen. Slike prosjekter bidrar til å utvikle bærekraftige og levende lokalsamfunn på tvers av landegrensene, fremhevet Prokopovica.

Open Days avholdes mellom 5. og 8. oktober, og inngår som en del av the European Week of Regions and Cities.