Historisk arkiv

Norge bidrar til å styrke det sivile samfunn i Polen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Med over 4 milliarder i støtte er Polen det største mottakerlandet under EØS-midlene.  Landet har valgt å kanalisere store deler av midlene til det sivile samfunn, og Norge er i dag en sentral bidragsyter til frivillige organisasjoner i Polen.

Gjennom EØS-midlene bidrar Norge med over 300 millioner til det sivile samfunn i Polen. Foto: Cooperation Fund Foundation, Polen

Med nærmere 40 millioner innbyggere er Polen det største av de nye EU-landene, og landet er i dag Norges viktigste handelspartner i Sentral-Europa. Polen har opplevd høye vekstrater etter overgangen fra plan- til markedsøkonomi, men står fortsatt overfor store sosiale og økonomiske utfordringer. Under EØS-midlene er Polen i dag den desidert største mottakeren, med prosjekter til en verdi av over 4 milliarder godkjent hittil. Gjennom disse tilskuddene støtter Norge en blant annet energieffektiviseringsprosjekter, bevaring av polsk kulturarv og bygging av aktivitetsanlegg for barn og unge, samt en rekke fond, blant annet et stipendfond, et kulturutvekslingsfond og et polsknorsk forskningsfond på over 120 millioner kroner.

Støtte til frivillig sektor
Ett av de største og viktigste bidragsområdene i Polen er tilskuddene til den frivillige sektor gjennom såkalte NGO-fond. Et dynamisk og sterkt sivilt samfunn er en grunnleggende forutseting for demokratisk utvikling, og for Norge har det vært viktig at deler av EØS-midlene skal bidra til å styrke det sivile samfunn i de nye EU-landene. Mange sentraleuropeiske land har opplevd at de internasjonale giverne som kom på banen etter jernteppets fall, har begynt å trekke seg ut etter EU-utvidelsene i 2004 og 2007. Støtten på over 300 millioner kroner til det polske NGO-fondet er derfor svært viktig for mange frivillige organisasjoner, og gjør samtidig Norge til en av de største bidragsyterne til det sivile samfunn i Polen.

Demokratibygging i skolen
Gjennom det polske NGO-fondet kan frivillige organisasjoner søke om støtte til prosjekter innen demokrati og det sivile samfunn, miljøvern og bærekraftig utvikling, samt sosial inkludering. Fondet regner med å støtte rundt 1000 prosjekter over hele Polen. Ett av prosjektene som støttes er Sivilt samfunn begynner i skolen – et samarbeidsprosjekt mellom norske Elevorganisasjonen og polske Social Educational Society. Gjennom utveksling av ideer og erfaringer håper prosjektet å oppfordre til bruk av demokratiske organer i ungdoms- og videregående skole. I nært samarbeid med Elevorganisasjonen skal 300 lærere motta opplæring i bruken av elevråd og elevting, og se hvordan disse kan brukes til å møte lokale utfordringer.  

Det legges til rette for denne typen samarbeid og partnerskap mellom norske og polske organisasjoner og institusjoner under det polske NGO-fondet. Hittil har rundt 10 % av prosjektene som støttes av fondet norske partnere. I Norge er det Helsingforskomiteen som har ansvaret for å koordinere organisasjonskontakten mellom norske og polske aktører under NGO-fondet, i samarbeid med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Polen.

Dette er artikkel nr. 14 i en serie om EØS-midlene.

Les mer om EØS-midlene og støtten til Polen her

Artikkelen er skrevet av Maria Thorsnes og Sigve Soldal Bjorstad i FMO (sekretariatet for EØS-midlene, Financial Mechanism Office).