EU på linje med norske skogforslag i klimakampen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 25.11.2009 | Sist oppdatert: 28.06.2012
Mandag 23. november diskuterte EUs miljøvernministre status i klimaforhandlingene og mulig resultat i København. Statsråd Hanne Bjurstrøm innledet om avskoging, og EU er her på linje med de norske forslagene.
Statsråd og forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm deltok på det ekstraordinære møtet for å holde innlegg om tiltak for å redusere utslipp fra avskoging og skogforringelse (REDD). Lederen av FNs klimakonvensjon Yvo de Boer var også invitert. På dagsorden stod blant annet hvordan man kunne få en ny giv inn i forhandlingene.
Norges forhandlingsleder var invitert av det svenske formannskapet. Innlegget ble godt mottatt. Det bidro trolig positivt til at EUs miljøvernministre kunne identifisere REDD som særlig egnet for rask innsats.
Bjurstrøm understreket hvor viktig det er å få reduserte utslipp fra avskoging raskt inn i en ny klimaavtale: – En rask start av klima- og skogsatsingen vil kunne bygge tillit mellom industriland og utviklingsland og mange tiltak kan gjennomføres raskt, sa den norske forhandlingslederen.
I innlegget la hun vekt på at avtalen i København må inneholde en beslutning om økt klima- og skogsatsing. Uten et effektivt program for å redusere utslipp fra skog og skogforringelse er det ikke mulig å begrense global temperaturøkning til 2 grader. Norge vil ha en rask start av et slikt program under klimakonvensjonen.
Hanne Bjurstrøm kom også inn på den finansielle siden og Norges bidrag til skog- og klimaarbeidet. Hun pekte på anslag som viser at bidrag på mellom 15 og 25 milliarder euro i en femårsperiode ville kunne føre til at den globale avskogingen reduseres med 25 prosent. Det betyr at tiltak mot avskoging har stort reduksjonspotensiale på kort sikt.
– Hvis vi tar klimaendringene på alvor, så har vi ingen annen mulighet enn en rask start for å redusere utslippene fra skog i utviklingsland, var utfordringen fra Bjurstrøm til EUs miljøvernministre.