Historisk arkiv

Europaparlamentet vedtok ambisiøs klimaresolusjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europaparlamentet vedtok 25.november en plenumsresolusjon om klimatoppmøtet i København i desember. Parlamentet vil ha strenge utslippsmål for i-land, og de folkevalgte ber om at EU-landene står ved tilbudet om en utslippsreduksjon på 30 % innen 2020 fra 1990-nivå hvis det blir en global avtale.Parlamentet har ikke direkte innflytelse på EUs posisjoner som fastsettes av Rådet, men har en viktig pådriverrolle.

Resolusjonen signaliserer store forventninger blant Europaparlamentarikere for å få til en juridisk bindende avtale under klimamøtet i København, og er generelt noe mer ambisiøs enn de gjeldende EU-posisjonene. Parlamentet vil ha ambisiøse reduksjonsmål, både for i-land og utviklingsland. Det var 516 stemmer for og 92 stemmer mot resolusjonen, mens 70 lot være å stemme, skriver Europaparlamentet på sine hjemmesider.

Samlet budskap
Som et minstekrav vil parlamentet at det blir bindende utslippsavtaler for i-land, samtidig som man får på plass en formell prosess for perioden etter 2012. Parlamentet mener det er viktig at EU-landene snakker med én stemme under forhandlingene, og at de står ved sine løfter.

- EU har vist lederskap i beskyttelsen av klimaet, og vi vil fortsette dette i København. Derfor må vi stå ved tilbudet om en 30 prosent reduksjon av CO2 i 2020, sier Jo Leinen, leder av Europaparlamentets miljøkommite.

Parlamentarikerne ser på en klimaavtale som en ”bærekraftig New Deal”, som kan gi økonomisk vekst gjennom utvikling av miljøvennlig teknologi. Europaparlamentet oppfordrer også store utslippsland som USA, Kina, Japan og India til å ta sin del av ansvaret med bidrag til en avtale.

Her er hovedpunktene i resolusjonen: En avtale i København bør føre til at:

- Industrialiserte land må redusere utslippene kraftig, opp mot 40 % av 1990-nivå, og opp mot 80 % til 2050.

- Utviklingsland som gruppe må begrense utslippsveksten til 15-30 % under dagens vekst. Store land som Kina, India og Brasil bør sette klare utslippsmål.

- I-land må ta ansvaret for finansieringen, og den må komme i tillegg til bistandsmidler. 5-7 milliarder euro bør stilles til disposisjon for årene 2010-12.

- Det samlede bidraget fra EU-landene til utviklingslands klimaarbeid må ikke være mindre enn 30 milliarder euro per år.

- Det må være gode mekanismer for kvalitetssikring av miljøprosjekter i u-land, slik at miljøtiltakene er effektive og sikre.

- Internasjonal skipsfart og luftfart må inkluderes i en internasjonal avtale som har de samme bindende målene som for andre sektorer, hvor minst 50 % av kvotene auksjoneres.

- Det må gis solid støtte til utviklingsland for å stoppe avskogingen av regnskogen.