EUs Østersjøstrategi vedtatt
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 02.11.2009 | Sist oppdatert: 28.06.2012
Strategien skal blant annet sikre økonomisk utvikling og bedre miljøforholdene i regionen.
Det var under Det europeiske råd forrige uke (28.10) at EUs Østersjøstrategi ble vedtatt.
Vedtaket om at det skulle utarbeides en EU-Østersjøstrategi ble fattet av Rådet i desember 2007. Bakgrunnen for at Europaparlamentet, Rådet og Kommisjonen har prioritert saken er de store miljøutfordringene i denne regionen.
I konklusjonene etter toppmøtet pekes det blant annet på at strategien ”utgjør et integrert rammeverk for å løse felles utfordringer, i.a. de presserende miljøutfordringene knyttet til Østersjøen, og å bidra til økonomisk framgang i regionen og det sosiale og territorielle samholdet, samt til konkurranseevnen i EU”.
- Må samarbeide om konkrete prosjekter
Kommunal og regionalråd Arve Skjerpen ved EU-delegasjonen peker på at alle landene og regionene rundt Østersjøen må samarbeide om konkrete prosjekter, skal man skal lykkes i å nå de ambisiøse målene som strategien setter.
- Sektorsamordning og samarbeid mellom alle nivåer – EU-kommisjonen, nasjonale, regionale og lokale myndigheter – vil avgjørende for om en skal lykkes. EUs Østersjøstrategi kan bli en modell for regionalt samarbeid innenfor alle EUs 27 medlemsland og for samarbeid med tredje land, som for eksempel Norge, forklarer han.
Flytte av fokus
18 av EUs generaldirektorater har vært involvert i arbeidet, med generaldirektoratet for Fiskeri og maritime spørsmål (DG MARE), miljø (DG ENV), eksterne forbindelser (DG RELEX) og regionale spørsmål (DG REGIO) i førersetet. Generaldirektoratet for regionale spørsmål har koordinerert arbeidet.
Fire overordnede strategier har blitt lagt til grunn for arbeidet:
• Østersjøen skal bli det mest miljøvennlige og bærekraftige sjøbassenget i verden
• Økonomisk utvikling
• Østersjøregionen skal bli et lett tilgjengelig og attraktivt område
• Østersjøregionen skal bli en trygg og sikker region
Det har vært en viktig ambisjon å flytte fokus fra sikkerhetsperspektivet til miljø og økonomisk utvikling. Det har også blitt understreket at dette skal være en handlingsrettet strategi der prosjekter og tiltak skal kunne iverksettes og gjennomføres raskt.
Ikke nye finansieringsordninger
Det vil ikke bli etablert nye institusjoner eller nye finansieringsordninger for gjennomføring av strategien, men eksisterende ordninger må tilrettelegges for å nå målene.
- Dette gjelder blant andre nasjonale midler, strukturfondene, den Europeiske investeringsbanken og Nordisk Investeringsbank. Det vil bli lagt vekt på å utvikle en felles identitet, "brand the region", og utnytte og utvikle relasjonene til Russland, Hviterussland og andre land i regionen, forteller regionråd ved EU- delegasjonen, Arve Skjerpen.
Også EØS-finansieringsordningene vil kunne gi verdifulle bidrag til gjennomføring av strategien.
En prioritet for svenskene
Østersjøstrategien har vært en prioritet for den svenske formannskapet. Den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt var svært fornøyd med at strategien nå er vedtatt.
-Strategien vil styrke konkurranseevnen og velstansdnivået i denne regionen. Den vil også bedre miljøforholdene i Østersjøen, og utjevne økonomiske forskjeller, sa han under pressekonferansen etter møtet.
Statsministeren håper dette kan være et eksempel til etterfølgelse for andre regioner.
- Jeg håper dette kan inspirere til en styrket integrering også i andre regioner i Europa.
Har støtte fra Norge
Implementeringen av strategien, som også inneholder en handlingsplan med om lag 80 ulike prosjekter innenfor 15 ulike områder, vil bli koordinert av Kommisjonen. Strategien har støtte fra alle EUs medlemsland, samt fra Norge og Russland.
Det europeiske råd oppfordrer alle de involverte aktørene til å handle raskt for å sikre gjennomføringen av strategien, som kan fungere som et godt eksempel på et makroregionalt samarbeid. De oppfordret også Kommisjonen til å presentere en framdriftsrapport for Rådet innen juni 2011.
Les mer om Norges deltakelse i utviklingen av Østersjøregionen her.
Klikk her for å se alle konklusjonene etter Det europeiske råd.