Historisk arkiv

Veksttall gir nytt håp i Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Økonomisk vekst i Tyskland og Frankrike de siste månendene kan gi håp for bedring i europeisk økonomi

Nye tall fra EUs statistiske byrå, Eurostat, viser at bruttonasjonalproduktet (BNP) i Tyskland og Frankrike har økt med 0,3 prosent i andre kvartal. Landene er de to største økonomiene i området som bruker euroen som felles valuta, euroområdet.

­- Eksepsjonelt fall
Det positive resultatet kommer både svært velkomment og også noe overraskende etter fire sammenhengende kvartaler med negativ vekst. Foruten Frankrike og Tyskland, viser tallene at også Hellas og Portugal har opplevd en økning på 0,3 prosent i denne perioden. Foreløpige nasjonalregnskapstall presentert av Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at BNP for fastlands- Norge også hadde tilsvarende økning i andre kvartal, etter to kvartaler med nedgang.
- Det virker som om situasjonen er i ferd med å stabilisere seg, sier finansråd ved EU-delegasjonen, Kari Anita Syverud.
Hun forteller at det har vært vanskelig å forutse konsekvensene av finanskrisen, og spesielt å spå tidspunktet for en utgang av den.
- Det er eksepsjonelt med et synkront fall i BNP globalt, slik tilfellet var da finanskrisen gjorde seg gjeldende i Europa. Da er det ikke lett å forutse hvordan og når ting skjer, sier hun.

Finansråd Kari Syverud
Finansråd Kari Syverud (foto: EU-delegasjonen)

- Mange sliter fremdeles
Hun understreker også at selv om de siste tallene fra Frankrike og Tyskland viser positive veksttall for BNP,  betyr ikke det at EU som helhet kan sies å være ute av resesjonen
‑ Veksten varierer veldig mellom medlemslandene, og det er mange som sliter fremdeles. Blant de store landene er blant annet Storbritannia hardt rammet av krisen, men situasjonen er aller verst i Øst-Europa der flere land har måttet søke hjelp fra Det internasjonale pengefondet (IMF), sier hun.

Negativ vekst for området som helhet
For selv om statistikken tyder på vekst både i Frankrike og Tyskland, er veksten fortsatt negativ både i euroområdet og i EU som helhet.
Tilbakegangen har sakket farten, men nesten alle landene opplevde fortsatt negativ vekst i andre kvartal. Samlet har euroområdet en negativ vekst på - 0,1 prosent, og EU på - 0,3 prosent. 
I Øst- Europa er situasjonen spesielt ille, med Litauen i spiss som det eneste landet hvor negativ vekst i BNP for det andre kvartalet i 2009 er høyere enn det foregående, og nå viser en tilbakegang på hele -12,9 prosent.

Langvarige effekter
I kjølvannet av det Financial Times beskriver som en generell optimisme blant økonomer etter de publiserte veksttallene fra Frankrike og Tyskland, er det likevel noen som stiller spørsmålstegn ved andre utfordringer som kan være med å farge bildet av hvordan situasjonen vil arte seg i Europa framover.                                                                                              
Finansråd Syverud understreker at effektene av krisen vil merkes lenge etter at landene går ut av resesjon.
- Arbeidsledigheten vil nok fortsette å stige. BNP i euroområdet og EU ifølge de siste tallene gått tilbake med henholdsvis. 4,6 prosent og 4,8 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Dessuten vil medlemslandene i årene fremover måtte slite med økt gjeld og store underskudd på budsjettene som følge av finanskrisen, sier hun.
I Norge, Europas største olje- og gasseksportør, var sysselsettingen om lag uendret fra første til andre kvartal. Økt sysselsetting i kommunale helse- og sosialtjenester og forretningsmessig tjenesteyting bidro positivt, mens sysselsettingen i industrien falt. Dette er tredje kvartal på rad med nedgang i industrien, melder SSB.

Krisen er ikke over
Generalsekretær i European Trade Union Conferderation (ETUC), John Monks, mener også man bør være forsiktige å med å anse krisen som over.                                                                                
  - De positive tegnene som kommer fra Frankrike og Tyskland bør ikke bli ansett for å være forløpere for en slutt på den økonomiske tilbakegangen, advarer generalsekretæren i en pressemelding.
Han avviser dermed en europeisk økonomisk bedring i nærmeste fremtid.
- De harde fakta er at europeisk arbeidsløshet  selv med de mest optimistiske tolkningene vil fortsette å stige godt inn i 2010, fortsetter han.

Konsekvenser for Norge
For Norge betyr EUs økonomiske situasjon mye, uansett utfall av krisen.
- Den økonomiske utviklingen i EU er viktig for Norge. Derfor er det også interessant for oss hva EU gjør for å gjenopprette økonomisk vekst og hva effekten av iverksatte stimulansetiltak vil bli, avslutter finansråd Syverud.
Financial Times melder at de positive veksttallene i Norge blant annet har ført til at den norske kronen (NOK)   i forhold til euroen nå har økt til det høyeste nivået målt siden mars, en økning på hele seks prosent siden juli. Kursen er nå 8,58 (Dagens Næringsliv 24.august).