Historisk arkiv

Fiskeeksportør leder parlamentarikerdelegasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Den tidligere irske marineministeren Pat Gallagher ble denne uken valgt til ny leder for Europaparlamentets delegasjon til Norge, Sveits, Island og EØS.

Under Europaparlamentets plenumssesjon i Strasbourg denne uken, ble det valgt nye ledere til 17 av Europaparlamentets 40 delegasjoner. Én av delegasjonene som valgte ny leder 17. september var parlamentarikerdelegasjonen til Norge, Sveits, Island og EØS.

Delegasjonene holder regelmessig kontakt med nasjonale og regionale parlamenter i land utenfor EU, og regnes for å være et viktig forum for dialog mellom parlamentarikere innenfor og utenfor EU.

Liberal fiskeeksportør
Mannen som nå skal lede delegasjonen med ansvar for Europaparlamentets kontakt med Norge, er irsk og heter Pat Gallagher. Han overtar etter bulgarske Bilyana Raeva, som har ledet delegasjonen de to siste årene. Gallagher tilhører den liberale partigruppen ALDE (Group of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe), som er den tredje største partigruppen i Europaparlamentet.

Gallagher (61) har bakgrunn som fiskeeksportør og har vært marineminister i Irland både på 80- og 90-tallet og fra 2004 til 2006. Han har også hatt flere andre statsrådposisjoner i hjemlandet. Han ble valgt inn i Europaparlamentet første gang i 1994 og satt til 2002, blant annet i fiskerikomiteen. Gallagher ble gjenvalgt til Europaparlamentet nå i juni og er igjen tilbake i fiskerikomiteen. Iren har sittet i delegasjonen til Norge, Island, Sveits og EØS tidligere.

Støtter forslag om innsatsregulering
I en opphetet debatt om norsk lakseeksport i EU, uttalte Gallagher i 1996: ”Jeg håper norske lakse-eksportører og myndigheter ser seg om etter andre markeder i verden, i stedet for å dumpe sin overproduksjon hos oss. Og vi i EU er nå nødt til å ta ansvaret for våre egne arbeidsplasser. Vi må snarest i ha kvoter, tordnet den irske parlamentarikeren Pat Gallagher”, ifølge Aftenposten.

I dag støtter Gallagher fiskerikommisær Joe Borgs forslag om en mulig omlegging fra kvoter til innsatsreguleringer. Under et slikt regime vil alt du fisket kunne landes, og en vil dermed kunne få bukt med problemet med utkast av fisk. "Det er verdt å vurdere et slikt forslag hvis det fører til reduksjon av den skamfulle praksisen med utkast av fisk, uttalte Gallagher nylig", ifølge avisen The Irish Examiner.

Ordning siden 1982
Europaparlamentets første interparlamentariske delegasjonen ble opprettet med USA i 1972. Norge fikk en tilsvarende ordning med Europaparlamentet i 1982. Én gang i året møter komiteen fra Europaparlamentet Stortingets delegasjon for forbindelser med Europaparlamentet til debatt og dialog om aktuelle europapolitiske spørsmål. Den norske komiteen har tolv medlemmer fra Stortingets utenrikskomité.

Siste gang de to delegasjonene møttes var i Brussel i mars i år. Da ble blant annet den såkalte selsaken, nordområdene, forholdet til Russland, energi og klima samt Norges fremtidige forhold til EU diskutert.