Historisk arkiv

iTunes for hele Europa?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Lisensieringskravene for musikktjenester på internett i Europa er for kompliserte, mener tunge aktører i musikkbransjen som møttes til rundebordkonferanse i Brussel denne uken. Aktørene kommer nå med konkrete forslag for å gjøre hverdagen lettere for forbrukere i hele Europa.

Representanter fra blant Amazon, Nokia, EMI, Universal, nasjonale rettighetshavere og en rekke europeiske forbrukerorganisasjoner var samlet i Brussel for å diskutere forenkling av lisensieringskrav og en åpning av plattformer for musikksalg over hele Europa. Rundebordskonferansen kom på plass etter initiativ fra konkurransekommissær Nellie Kroes, skriver EurActiv.

 

- Denne uken har vi hatt et gjennombrudd når det gjelder musikktjenester på internett. Gruppen har innsett at  dagens lisensieringsordning er for kompleks og tungvint, og at enklere regler er nødvendig, sier Nellie Kroes i en pressemelding.

 

Felles retningslinjer
Bransjen og rettighetshavere kom til enighet om enkelte felles retningslinjer i et notat de publiserte. Hovedpunktene i dette notatet er at bransjen vil iverksette frivillige tiltak for å sørge for informasjonsutvikling mellom bransjen og rettighetshavere i ulike land. Det skal opprettes arbeidsgrupper for å få til en paneuropeisk rettighetsbase.

 

Samtidig har Apple annonsert at de vil slippe Itunes i flere europeiske land i løpet av de neste årene. Dette ønsket Nellie Kroes velkommen.

 

- Vi har allerede sett flere konkrete tiltak fra bransjen etter det felles notatet. Apple vil gjøre Itunes tilgjengelig i flere medlemsland og Amazon vil gjøre leveranser tilgjengelig i de 27 medlemslandene. Jeg gleder meg til flere gode nyheter, sier konkurransekommisæren.

 

Mer nisje – mindre piratvirksomhet
Rettighetshavere og industrien håper at felles europeiske regler vil føre til at det blir lettere for mindre nasjonale artister å nå fram på internettbaserte butikktjenester. Fram til nå har dette vært begrenset av de ulike lisensieringsordningene i forskjellige land, som har gjort at tilbydere som Itunes og Amazon ikke har vært tilgjengelig over hele EU. I tillegg har det vært stor variasjon i utvalg og pris på produktene. Dette bryter med prinsippene om fri flyt av næringsvirksomhet i EU.

Bransjen håper at dette også kan ha en positiv effekt i kampen mot ulovlig nedlastning av musikk. Dette fordi det blir enklere for forbrukerne å velge lovlige kilder. 

- Ved å gjøre lisensieringsprosessen enklere, hjelper vi utviklingen av lovlig tilbud og derfor bidra til kampen mot ulovlig nedlastningen, sier Berhard Miyet, leder av Sacem, den franske musikkrettighetsorganisasjonen (jfr norske Tono).