Historisk arkiv

Kjøttfri mandag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Individets muligheter til å påvirke klimaendringene stod i fokus da superstjernen og klimaaktivisten Paul McCartney gjestet Europaparlamentet torsdag. - Kutt ut kjøtt en gang i uka for en bedre verden, er oppfordringen fra Beatles' tidligere frontfigur.

 -  Jeg skulle ønske det var at slik klimaendringene ikke var sant. Jeg har dessverre en ekkel følelse av at det er sant. Derfor er jeg er her i dag, innledet Paul McCartney sin tale til Europaparlamentet torsdag.


- De fleste ønsker å bidra

Superstjernen står bak initiativet ”Meat free Monday”, hvor han oppfordrer folk til å redusere mengden kjøtt vi konsumerer.

-
Å spise kjøtt eller ikke er ikke lenger et personlig valg om hva man liker best. Dine valg påvirker hele verden. De fleste ønsker å bidra til å redusere skader på miljøet og klimaet, men de vet ikke hvordan. De trenger noe som er lett å gjennomføre. Å slutte helt med kjøtt er vanskelig. Men én dag uten kjøtt, det kan alle klare, sa han.

McCartney la vekt på at holdninger og væremåte er noe av det mest vanskelige å forandre på. Han tror likevel ikke det er umulig.

-
Det finnes flere eksempler på at det har virket. Ta resirkulering: Da tanken ble introdusert noen år tilbake var det ingen som synes det var en særlig god idé. I dag sorteres søppel i de fleste hjem, fortsatte han.


- Et effektivt virkemiddel

Det tidligere Beatles-medlemmet gjestet Europaparlamentet sammen med styreformann i FNs klimapanel, Dr. Rajendra K. Pachauri. Energi- og miljøeksperten manet også til moderasjon. Han gav flere eksempler på miljøskadene kjøttproduksjonen medfører.

- 70 prosent av Amazonas er i dag beitemarked for dyr som brukes i kjøttproduksjon. Det er svært ødeleggende både for det lokale miljøet i Amazonas, og for det globale samfunn på grunn av utslippene. Verden mangler i tillegg vann. Når man da ser på de 15 500 literne med vann som går med for å produsere en kilo biff, noe som tilsvarer en fire timers dusj, ser man at noe må gjøres, sa han.

Dr. Pachauri pekte på at kjøttproduksjonsindustrien i dag står for like mye CO2-utslipp som hele transportbransjen til sammen.

- Å kutte ned på kjøttproduksjonen globalt er en ekstremt effektiv måte å redusere utslipp av CO2 på. Fokuset må rettes også mot denne sektoren, sa han.

 

Viste til FN

McCartney viste blant annet til FN- rapporten ”Husdyrsbesetningens lange skygge” fra 2006, som vurderte jordbruket og kjøttproduksjonens innvirkning på miljøet.

-
Dette er forskning vi må ta på alvor. Ønsket om å synliggjøre problematikken er ikke bare et knippe påstander fra en gruppe vegetarianere som vil redde dyrene fra slakterbenken, sa McCartney, som selv er vegetarianer.

Rapporten fastslår at husdyrsektoren er en av de to eller tre viktigste bidragsyterne til de mest alvorlige miljøproblemene verden står ovenfor i dag, på både lokal og global skala.
Funnene i rapporten tilsier at denne sektoren bør være et viktig punkt når problemer som arealforringelse, klimaendringer og luftforurensning, vannmangel og vannforurensning og tap av biologisk mangfold står på den politiske agendaen.

 

Myndighetenes rolle

Han understreket at det dermed er nasjonale regjeringer og organer som EU som må gå foran, både ved å sette gode eksempler, oppfordre til å ta valg som er gode for miljøet, og også bidra med passende lovgivning.

- Røykeloven er et godt eksempel på reguleringer som har fungert. Da jeg vokste opp var røyk et vanlig inventar i de fleste hjem og ingen reagerte på det. Takket være medisinsk forskning vet vi nå om skadevirkningene av røyking og også av passiv røyking, og grep har blitt gjort. Det var ikke populært i begynnelsen, men det har blitt akseptert, pekte han på.


En reduksjon av kjøttproduksjonen vil uten tvil ramme bøndene. McCartney pekte på at nasjonale myndigheter og institusjoner som EU må ta ansvar for å hjelpe bøndene til å tilpasse seg i en overgangsfase.

- De må hjelpe til med å utvikle nye strategier. Hva bøndene kan dyrke og hvordan de kan oppnå den samme produktiviteten, men på en ny og annerledes måte som ikke skader miljøet og klimaet. Jeg bor selv på en organisk gård, og vet det er muligheter for alternative tiltak, sa han.


-
Vi må sikre barnas arv
Den miljøengasjerte superstjernen understreket at det finnes eksempler på gode tiltak som har blitt gjort for å redusere kjøttproduksjonens påvirkning på klimaet.
McCartney viste blant annet til Sverige og landets karbonmerking av matvarer som gjør det lettere for forbrukerne å velge sunne matvarer, og til Sao Paolo i Brasil, som aktivt reklamerer for en kjøttfridag i uken.

-
Det til tross for at Brasil er en av verdens største produsenter av kjøtt, poengterte han.

Han viste også til eksempler fra sitt eget hjemland England, hvor flere skoler nå har innført vegetarisk mat en gang i uken.

-
Det er lett å få barna med på slike prosjekt. Vi liker å tro at barn er dumme, fordi de er barn og dermed ikke forstår. Men det gjør de. De er bekymret for fremtiden sin og de vil gjøre noe. Og er det ikke det vi også vil - gjøre det beste for barna våre? Da må vi gjøre en innsats for planeten de skal arve, avsluttet han.