Historisk arkiv

Aktiv og engasjert i arbeidsrett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EU-delegasjonen har fått en ny fagråd fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet: - Uansett hva du driver med har du arbeidstakere, sier Mona Næss, og fremhever dermed aktualiteten i en viktig del av sitt felt, arbeidsrett og arbeidsmarked.

Næss har nettopp tiltrådt som ny arbeids- og sosialråd ved EU-delegasjonen. Hun har jobbet mange år med arbeidsrett og helse, miljø og sikkerhet i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, men kommer nå fra en stilling som advokat.

 

Stort felt

- Jeg gleder meg til å kunne jobbe på tvers av ulike faggrenser, sier Næss.

Hun skal fremme norske interesser på arbeids- og sosialfeltet inn mot EU og sørge for at fagavdelingene i Arbeids- og inkluderingsdepartementet er oppdatert og informert om hva som skjer i Brussel.

Som arbeids- og sosialråd dekker hun alt fra arbeidsrett og helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen til arbeidsledighet, trygd, pensjon og sosialpolitikk.

 

 

De fire friheter

Fri bevegelse av personer er et område der det skjer aktuelle ting i høst. Næss skal følge med på rettstilstanden for utsendte arbeidstakere, fordi deler av Europaparlamentet ønsker å endre utsendingsdirektivet. Direktivet er fra 1996, men er blitt aktuelt fordi det har kommet nye dommer i EF-domstolen som belyser temaet. Problemstillingene er spesielt relevante i spenningspunktet mellom prinsippene om fri bevegelse av tjenester og arbeidstakernes rettigheter.

- I mange av de ”eldre” medlemslandene er man bekymret for at billig arbeidskraft fra lavkostland vil føre til sosial dumping, fastslår Næss.

Hun trekker også frem områder som fri bevegelse av EU-borgere og deres familiemedlemmer, overgangsordninger på arbeidsmarkedet for ”nye” EU-borgere, samt fri flyt av tredjelandsborgere med særskilte, etterspurte kvalifikasjoner.

 

Passer på vikarene

Næss kommer også til å følge det nylig vedtatte vikarbyrådirektivet.

- Det er et aktuelt tema på arbeidsrettsfeltet, forteller hun.

EU har vedtatt et direktiv som tilsier at vikarer skal ha samme lønns- og arbeidsvilkår som fast ansatte i den bedriften de vikarierer i. Dette er vedtatt for å verne om vikarenes interesser og vikarbyråene vil måtte forholde seg til mange ulike arbeidsgivere for hver enkelt vikar.

- Denne saken er nå i gjennomføringsfasen, og Norge har fått en observatør i en ekspertgruppe som skal gå gjennom direktivet.

 

Foredrag og konferanser

Næss opplever at arbeids- og sosialpolitikken er et stort og variert område, og at det er interessant for mange aktører i Norge.

- Jeg har holdt foredrag for fylkesmannen i Nord-Trøndelag, og skal blant annet møte  Sykepleierforbundet, YS, LO og NHO i nærmeste fremtid, sier Næss med et smil, og har dermed en utfordring med å finne temaer som passer de enkeltes interesser.

 

Merethe H. Henne