Historisk arkiv

Norge og EUs utenrikspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Formålet med EUs felles utenriks- og sikkerhetspolitikk (FUSP) er å styrke EU som internasjonal aktør. Som ikke-medlem av EU, er ikke Norge med i FUSP. Norge og EU har imidlertid et tett samarbeid om utenrikspolitiske spørsmål, og så langt i år har Norge sluttet seg til 107 FUSP- erklæringer fra EU, som alle kan leses på nettsidene til delegasjonen.

Regjeringsplattformen Soria Moria II slår fast at regjeringen vil: ”Føre en aktiv Europa-politikk, jobbe målrettet for å ivareta norske interesser i forhold til EU.” Utenriksdepartementet følger derfor EUs FUSP-arbeid nøye, for slik å kunne oppnå koordinering og samarbeid der det er formålstjenelig og ønskelig for å sikre norske interesser.

Norges deltakelse
Norge følger aktivt med i utviklingen av FUSP, og EØS-avtalen legger til rette for regelmessig kontakt mellom EFTA/EØS-landene og EU i utenriksspørsmål.

Som et resultat av dette ble flere utenrikssaker drøftet under den politiske dialogen i EØS-rådet 16.11, det halvårlige møtet der EU og EFTA EØS-landene møtes på politisk nivå. Sveriges utenriksminister Carl Bildt representerte EU-formannskapet og Norge var representert ved utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- EØS-rådet gir oss en god anledning til å gjennomgå hvordan EØS-avtalen fungerer, og den utenrikspolitiske dialogen vi har med EU er veldig nyttig, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre, etter møtet.

Les mer om den politiske dialogen under EØS-rådets her

I tillegg til det halvårlige møtet i EØS-rådet, deltar Norge i en rekke arbeidsgrupper i rådssekretariatet for å drøfte utviklingen på flere sentrale utenrikspolitiske områder, f.eks. Midtøsten, Balkan, Russland/Sentral-Asia og samarbeidet i OSSE og Europarådet.  

Forespørsel om tilslutning
EU offentliggjør erklæringer og felles holdninger om aktuelle utenrikspolitiske saker. Norge og EUs andre samarbeidspartnere i Europa, blir alltid spurt om tilslutning på forhånd. EU-delegasjonen mottar utkastet fra Rådet, med en frist for tilslutning.

Aktuelle FUSP-temaer er blant annet kampen mot terrorisme, fredsprosessen i Midtøsten, forholdet til Russland, situasjonen på Balkan og krisehåndtering og samarbeid med land og regioner utenfor EU. EU-landene blir blant annet enige om felles uttalelser om situasjonen i tredjeland, felles holdninger i forhold til sanksjoner, restriksjoner overfor ikke-demokratiske regimer, felles operasjoner i land i krise (se også artikkel om sikkerhetspolitikken, ESDP) og de inntar felles standpunkt i internasjonale fora.

Les mer om EUs felles utenrikspolitikk her

I hvert enkelt tilfelle behandles erklæringen eller den felles holdningen av relevante fagseksjoner i Utenriksdepartementet i Oslo. Gitt at Norge og EU har felles syn i mange saker, slutter man seg til ofte til slike erklæringer. Det ligger samtidig en grundig individuell vurdering bak enhver tilslutning. Etter offentliggjøring blir FUSP- erklæringene Norge slutter seg til publisert på EU-delegasjonens nettsider.

Oppmerksomhet og årvåkenhet i forhold til utviklingen i EU er en forutsetning for norsk innflytelse, og EU-delegasjonen har et særskilt ansvar for å varsle om nye initiativ og prosesser i EU. Delegasjonen innhenter nyttig informasjon om EUs politikk på utenriks- og sikkerhetsområdet via et bredt kontaktnettverk. EU-delegasjonen arbeider også med å fremme norske myndigheters synspunkter på utenrikspolitiske spørsmål overfor EU.