Historisk arkiv

Norske forskere får europeisk toppstipend

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

To forskere fra Universitetet i Bergen får til sammen 40 millioner i stipend fra det Europeiske forskningsrådet (ERC).

De to forskerne Kenneth Hugdahl og Christopher Henshilwood får hvert sitt Advanced Grant fra Det europeiske forskningsrådet (ERC).

Henshilwood får cirka 20 millioner kroner over fem år fra EU til å undersøke sammenhengen mellom klimaendringer og endret atferd hos steinaldermennesker og neandertalere i Afrika for 180 000 – 25 000 år siden. Hugdahl får samme beløp for å forske på schizofreni-pasienter som hører stemmer.

Det er første gang norske forskere fra henholdsvis humanistisk og samfunnsvitenskapelig/psykologisk fagområde får dette prestisjetunge stipendet, skriver Forskningsrådet på sine hjemmesider.

 

- Usedvanlig ambisiøse

Det europeiske forsknigsrådet Advanced Investigators Grant er et av virkemidlene innenfor EUs program for banebrytende forskning (Ideas). De to prosjektene som nå er plukket ut, er karakterisert som usedvanlig ambisiøse, nytenkende og ukonvensjonelle, og forskerne, som får stipendet knyttet til seg personlig, er eksepsjonelle forskningsledere i europeisk sammenheng, ifølge ERC.

 

Arkeologi og stemmer
Christopher Henshilwood er professor i afrikansk arkeologi ved Institutt for arkeologi, historie, kultur og religion ved Universitetet i Bergen. Prosjektet han leder handler om hvordan klima, miljø og økologiske forhold kan ha påvirket utviklingen av det moderne mennesket og neandertalerne.

 

Kenneth Hugdahl er professor ved Avdeling for biologisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen. Han har fått stipendet fra Det europeiske forskningsrådet for forskningsprosjektet VOICE, der han skal studere fenomenet å høre stemmer.

 

Les mer om de to prosjektene på Universitetet i Bergens nettavis På Høyden og på Forskningsrådets sider.