Historisk arkiv

– Norges vanskeligste jobb

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Paal Frisvold er nyvalgt leder av Europabevegelsen og sier selv at han representerer den nærheten til EU han ønsker at Norge skulle hatt. Den Brusselbaserte lederen har som mål å få frem hva som er forskjellen på EØS-avtalen og et norsk EU-medlemskap. – Det er en av de viktigste og desidert vanskeligste jobbene i Norge i dag, sier Frisvold.

Å lede organisasjonen fra Brussel har han ingen betenkeligheter med.

- Det er ikke et spørsmål om distanse, men om nærhet til det jeg opplever hver eneste dag. Vi blir nedgradert og oversett. Dette ser jeg eksempler på og skal bringe videre til folk. Vi er en del av det indre markedet og jeg sitter ikke i Brussel på en kamel. Det er billigere å fly fra Oslo til Brussel enn fra Oslo til Stavanger, bemerker Frisvold.

For kommunene, mot EU
Nordmenns skepsis til EU forklarer han slik:

- Det er lettere å være mot knotete regler enn å være for dem. Vi er i mot kommunen på samme måte som vi er i mot EU, men vi er ikke motstandere av kommunen av den grunn. Når det kommer til EU derimot har vi et valg, poengterer Frisvold.

Denne forskjellen ønsker Frisvold å belyse for nordmenn flest.

- Driver ikke propaganda
- Jeg er ærlig mot meg selv og vil være det overfor det norske folk. Ta for eksempel påstandene vi ofte hører om at Norge nærmest egenhendig løfter Øst-Europa ut av fattigdom gjennom EØS-midlene. Det er en sannhet med modifikasjoner. Vår hjelp er en dråpe i havet, og i det europeiske integrasjonsprosjektet forøvrig er vi en gratispassasjer, uttaler Frisvold.

Frisvold ønsker ikke å angi noe estimert tidspunkt for et eventuelt norsk medlemskap, men forteller at han som leder skal drive organisasjonsbygging med henblikk på å øke informasjon og kunnskap om hva som er forskjellen på EØS-avtalen og et EU-medlemskap.

- EØS-avtalen er et hån
- EØS-avtalen er et hån mot det norske folk og jeg skal la det norske folk forstå hvilken håpløs situasjon vårt land har satt seg i, og vi gir oss ikke før jobben er gjort, avslutter Frisvold.


Eivind André Evensen