Historisk arkiv

Parlamentarikere diskuterte Islands EU-søknad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Parlamentarikerkomiteen i EØS møttes i Trondheim i forrige uke. Der diskuterte politikere fra EØS EFTA-landene og Europaparlamentet blant annet finanskrisen, arbeidstakeres rettigheter og Islands EU-søknad. Komiteen besøkte også forskningsstiftelsen SINTEF, der temaet var klimaforskning.

Den felles parlamentarikerkomiteen i EØS er en del av EØS-institusjonene og er sammensatt av representanter fra EFTAs parlamentariske komite på den ene siden, og fra Europaparlamentet på den andre. Sveitsiske parlamentarikere er observatører. Komiteen møtes to ganger i året, og skal bidra til bedre forståelse mellom EU og EFTA/EØS-landene på de områder som er dekket av EØS-avtalen.

Foruten sakene på dagsorden inneholdt også møtet i Trondheim en lunsj med ordføreren, Rita Ottervik, og en omvisning i Nidarosdomen.

 

Resolusjoner
I møtet onsdag 28. oktober vedtok komiteen to resolusjoner som vil bli lagt fram for EØS-rådet i november, det høyeste politiske organet i EØS. Den ene resolusjonen dreier seg om den globale finanskrisen og gjenoppbyggingen av økonomien, der viktigheten av EØS-landenes deltagelse i nye overvåkingsorganer blir understreket.  

Den andre resolusjonen handler om arbeidsmarkedet og arbeidstakeres rettigheter. Den felles parlamentarikerkomiteen ber om at Utestasjoneringsdirektivet blir revurdert for å få det på linje med Vikarbyrådirektivet og gi likebehandling fra dag èn. Parlamentarikerne advarer også mot sosial dumping.

Medlemmene av komiteen fikk dessuten en gjennomgang av utviklingen i EU og EØS-avtalen fra flere hold: Nestleder ved EU-delegasjonen i Brussel, Helge Skaara, Sveriges ambassadør til Norge, Michael Sahlin, og Lars Olof Hollner fra Kommisjonens DG RELEX redegjorde for aktuelle saker. ESAs president Per Sanderud gjennomgikk status sett fra EFTAs overvåkingsorgan.

På dagsorden stod også Islands situasjon, og Arní Thór Sigurdsson fortalte om grunnlaget for Islands EU-søknad. Deretter var det mange som engasjerte seg med spørsmål og kommentarer, og flere av de islandske representantene tok også ordet. Det er ingen tvil om at EU-saken splitter partigruppene innad, og at veien til et eventuelt medlemskap. Oppslutningen har falt kraftig på meningsmålingene. Sigurdsson understreket at Island ikke forventer et "fast track", men et "fair track".

 

Første gjester i nybygd CO2-laboratorium
Torsdagen var viet klima-forskning, hele dagen var satt av til en innføring i forskning på miljøvennlig energi. Trondheim er kjent som forskningsbyen også utenfor Norges grenser, og med tanke på debatten som foregikk i Brussel under toppmøtet, kunne ikke komiteen ha valgt en mer relevant by.

Komiteens medlemmer ble de første gjestene som slapp til ved SINTEFs snart ferdigbygde CO2-laboratorium, et av verdens mest avanserte testanlegg for CO2-fangst.

I EUs rammeprogram for forskning er SINTEF/NTNU blant de største aktørene innen forskning på fangst og lagring av CO2. Ved laboratoriet i Trondheim skal forskerne teste kjemiske renseprosesser som kan fange klimagassen CO2 fra eksosen til kull- og gasskraftverk.

Laboratoriebygget har et 30 meter høyt tårn og en 25 meter høy rensekolonne – en høyde tilsvarende det som kreves i industrielle renseanlegg. Innvendig monteringsarbeid gjenstår, og laboratoriet innvies over nyttår.

 

Vindkraft til havs
Tidligere på dagen fikk parlamentarikerne en innføring i SINTEF/NTNUs forskning på offshore vindkraft – med tilhørende laboratorieomvisning.

Her fikk gjestene høre hvor mye energi det er realistisk å hente ved utbygging av vindmøller til havs, og hvilke teknologiske utfordringer en slik satsing innebærer.

 

Norges ”tropp”
De norske stortingsrepresentantene var Svein Roald Hansen, Kåre Simensen, Steinar Gullvåg, Irene Johansen, Laila Gustavsen (alle Ap), Gina Knutson Barstad (SV), Nikolai Astrup (H) og Laila Marie Reiertsen (Frp).

Europaparlamentet var representert ved iren Pat the Cope Gallagher, MEP for den liberale gruppen ALDE, Zuzana Brzobohatá (tjekkisk MEP, PASD), Paul Rübig (østerrisk MEP, EPP), Catherine Stihler (MEP fra Skottland, PASD), og Sabine Wils (tysk MEP, EUL-NGL).

Fra Alltinget på Island deltok Árni Thór Sigurdsson, Valgerdur Bjarnardóttir, Sigmundur D. Gunnlaugsson, Thorgerdur K. Gunnarsdóttir og Jónína Rós Gudmundsdóttir. Fra Liechtenstein deltok Harry Quaderer og Helmuth Büchel.