Historisk arkiv

Sammen i fjellet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Det blir stadig tøffere for regioner som har naturlige hindringer å kunne ha et lønnsomt næringsgrunnlag og dermed utvikle regionen sin. Euromontana jobber imidlertid for å skape om ulempene til fordeler.

Interesseorganisasjonen Euromontana samler fjellregionene i Europa, og knytter dermed kontakter mellom steder så langt fra hverandre som le Massif Central i Frankrike, Transylvania i Romania og Oppland i Norge. Fellestrekket er topografien, der fjell naturlig nok står sentralt i landskapet.

 

Utfordringer

Det er mange områder der fjellregionene kan lære av hverandre, og det er særlig tre problemer man forsøker å finne felles løsninger på. Avfolkning, reduserte tjenestetilbud og en aldrende befolkning er alle utfordringer som fjell- og fjerntliggende regioner har felles.

- Euromontana jobber for å utnytte fjellregionenes potensiale, forteller regionalråd Arve Skjerpen ved EU-delegasjonen.

Selv har han vært involvert i arbeidet til Euromontana i mange år, og deltatt på flere arrangementer i regi av organisasjonen.

For mange av fjellregionene er det landbruket som er det temaet man fokuserer mest på, både som en utsatt næringssektor som man kjemper for å ta vare på, og som en ressurs for bygde- eller regionsutvikling.

 

Kortreist rakfisk

Et av virkemidlene som har vært brukt i bygdeutvikling er å opphavsmerke matvarer for å fremheve den regionale karakteren. For eksempel er ”Rakfisk fra Valdres” et varemerket produkt som bidrar til at Valdres som region kan promotere seg selv og samtidig utvikle det regionale næringsmiljøet.

- Opphavsmerker er et godt middel for landbruksutvikling, slår Bjørn Eidem fast.

Landbruksråden ved EU-delegasjonen understreker at dette er ikke bare propaganda, det er flere gode argumenter for å produsere lokalt.

- Man kan blant annet bruke argumentet om kortreist mat – at det er mer miljøvennlig å spise lokalprodusert mat enn å transportere den over lange avstander, sier Eidem.

 

Kombinerer landbruks- og regionalpolitikk

Neste år holdes den årlige konferansen for fjellregioner i Europa på Lillehammer, og det norske Fjellregionrådet skal være vertskap. I år samlet man seg i Spania for å lære av hverandre innenfor landbruks- og bygdeutvikling. På årets konferanse var det rundt 250 deltakere. Bjørn Eidem deltok for første gang i år, og hadde et positivt inntrykk av organisasjonen.

- Det er et godt forum for å drøfte grenseflatene mellom landbruks- og regionalpolitikk, og det gjelder å få til en koordinert virkemiddelbruk for å få best mulig effekt av tiltakene, sier han.

 

Forening for fjell

Euromontana er en av få interesseorganisasjonener som retter seg mot en spesiell type topografi. Dessuten er den en veletablert lobbyorganisasjon som ble startet allerede i 1959. Norge har vært medlem siden begynnelsen av 2000-tallet. De norske medlemmene er fem fylkeskommuner, samt flere individuelle kommuner samlet under det norske Fjellregionrådet. Hjemmesiden til Euromontana kan du besøke her.