Historisk arkiv

EUs forbud mot handel med selprodukter vedtatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EUs forordning om forbud mot handel med selprodukter er nå formelt vedtatt. Forbudet vil tidligst tre i kraft mai-juni neste år.

27. juli sluttet ministerrådsmøtet for utenriksministrene seg til Europaparlamentets vedtak av 5. mai 2009 om forbud mot handel med selprodukter. Paragraf tre som omfatter importforbud og unntaksregler skal tre i kraft ni måneder etter at forordningen trådte i kraft. Forordningen er per 5. august ikke offentliggjort i EUs lovtidende, og vil først tre i kraft 20 dager etter at den er offentliggjort der. Det innebærer at forbudet tidligst vil tre i kraft i månedsskiftet mai-juni 2010.

Norge vil kunne fortsette å fange sel, og produkter i transitt via EU-markedet, for eksempel til Russland, vil fortsatt være tillatt. EUs viktige rolle for transitt av selskinn til Asia for videre bearbeiding er ikke truet, og det er en betydelig seier for norsk press, men vedtaket vil likevel medføre at et viktig eksportmarked stenges for norske selprodukter.

Stemte ikke
Danmark som under forhandlingene har understreket den økonomiske og kulturelle betydningen av selfangst på Grønland, kom med en egen uttalelse i forbindelse med vedtaket. Der heter det at Danmark mener at handel med selprodukter er en legitim aktivitet som ikke unødig bør stoppes eller stigmatiseres. Sammen med Østerrike og Romania avhold Danmark seg for å stemme. Resultatet på utenriksministerrådsmøtet ble dermed 24 stemmer for og tre avholdene.
 
Også Sverige, Finland og Estland kom med en fellesuttalelse i Rådet om vedtaket.

Her kan du lese både pressemeldingen om vedtaket fra ministerrådet for utenriksministre (GAERC) og hele forordning.

Les mer om hvorfor saken er viktig for Norge og hva Norge vil foreta seg videre på regjeringen.no.
 
I april arrangerte EU-delegasjonen debatt om selsaken. Les mer om arrangementet her.