Historisk arkiv

Støtter renovering av monumenter i spansk UNESCO-by

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Gjennom EØS-midlene for perioden 2004-09 har Norge tildelt over 350 millioner kroner i prosjektstøtte for å redusere sosiale og økonomiske ulikheter i Spania. Rundt en tredjedel av disse midlene vil bli benyttet til kulturarvprosjekter i Spanias fattigste regioner.

Da Spania sa ja til medlemskap i den europeiske union i 1986, ble landet en av de største mottakerne av støtte fra EUs strukturfond. Denne finansieringen har hatt en svært positiv innvirkning på økonomien, og har spilt en sentral rolle i Spanias betydelige økonomiske vekst de siste 20 årene. Et av de viktigste vekstområdene har vært turistvirksomheten, og Spania er et populært reisemål for norske feriereisende med rundt 800 000 årlige besøkende. I tillegg til turismen, antas det at nærmere 40 000 nordmenn har valgt å bosette seg i middelhavslandet. Gjennom EØS-midlene bidrar Norge også med over 350 millioner kroner innen en rekke innsatsområder, deriblant bevaring av kulturskatter som kommer både lokalbefolkningen og ferierende til gode.

Norsk støtte til felleskulturarv
Med sin fantastiske kulturhistorie og arkitektoniske skatter kan Spania skilte med en imponerende kulturarv. Gjennom EØS-midlene bidrar Norge til bevaringen av denne viktige delen av europeisk kultur, og over 120 millioner kroner er tilsidesatt for prosjekter som innebærer renovering av historiske og religiøse bygninger i middelhavslandet. Ett av de største prosjektene som støttes finner sted i Segovia i Castilla-León nord for Madrid. Den historiske byen Seogvia er på UNESCOs verdensarvsliste, og med støtte fra EØS-midlene skal en rekke monumenter i byen renoveres og restaureres.

I Spania støtter Norge et stortstilt renoveringsprosjekt
i den historiske byen Seogvia.
Foto: Pablo Mosquera Arancibia

I tillegg til oppussingstiltak skal det også opprettes et informasjonskontor og en turiststi som skal gjøre det lettere for besøkende å bevege seg rundt i området. Målsetningen med prosjektet er å bidra til økt turisme til byen.

I tillegg til kulturarv er bevaring av miljøet også en viktig innsatssektor i Spania. I likhet med andre middelhavsland har Spania vært utsatt for store skogbranner, og EØS-midlene bidrar blant annet til forebyggende tiltak i flere skogområder i landet. I tillegg støtter Norge også tiltak for å fremme bruk av fornybare energiressurser. I byen A Coruña skal energieffektivisering i offentlige bygninger bidra til lavere energiforbruk og reduserte utslipp av klimagasser.

Les mer om EØS-midlene og støtten til Spania her