Historisk arkiv

- Design er næringspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Norske EU-presidenter er det ikke mange av. Det finnes en, han heter Jan R. Stavik og er president i BEDA, det europeiske byrået for design. En viktig kampsak er å få design inn i EUs innovasjonsstrategi.</p>


President i BEDA (Bureau of European Design Associations), nordmannen Jan R. Stavik. (Foto: Norsk Designråd)
 

Jan R. Stavik har siden 1999 vært daglig leder for norsk desingråd. I 2007 fikk han i tillegg vervet som visepresident i Det europeiske byrået for designforeninger (BEDA). Nå har han gått helt til topps, og startet vervet som president i mars i år.

- Jeg spøker med at jeg er den eneste EU-presidenten fra Norge, sier Jan R. Stavik.

Ikke bare estetikk
Stavik mener design har fått for lite oppmerksomhet i næringslivet.

- Mange ser på design som estetikk, men det er bare en liten del av bildet. Design er først og fremst kreativ nytenkning og brukervennlighet.

BEDA-presidenten mener at trenden er i ferd med å snu.

- Design er næringspolitikk og dette er nå virkelig i ferd med å gå opp for norske politikere og byråkrater, mener Stavik. Som en følge av dette har Norge i dag et av Europas høyeste offentlige budsjetter for å fremme bruken av design i næringslivet.

Næringspolitikk
Selv har Jan R. Stavik bakgrunn fra internasjonalt næringsliv i blant annet Orkla.

- Da jeg kom inn i Norsk Designråd var det mest et nasjonalt fokus. Nå har både Norsk Designråd og BEDA skiftet fokus mot innovasjon og næringsliv, og her kan jeg bidra med min brede internasjonale erfaring.

BEDA jobber nå med Kommisjonen for å få inkludert design som en del av EUs innovasjonsstrategi.

- Vi gikk til kommisjonspresident José Manuel Barroso og gjorde ham oppmerksom på at design ikke var nevnt i Lisboastrategien for innovasjon. Han var enig i at dette måtte inkluderes og sendte oss til industrikommissær Günter Verheugen, forteller Stavik.

I 2008 arrangerte Kommisjonens Generaldirektorat for industri og næringsliv et seminar om design i Marseille, som resulterte i et høringsnotat hvor interesserte aktører kunne komme med innspill om hvor viktig design er og hvordan design kan inkluderes i innovasjonspolitikk.

- Kommisjonen fikk over 500 svar, og det norske nærings- og handelsdepartementet var en av de første på banen, forteller den europeiske design-presidenten.

Finanskrisen
De fleste designere lever av oppdrag fra næringslivet. Likevel har ikke finanskrisen rammet design så hardt som fryktet.  Vi tar det som et tegn på at industrien forstår at det er i krisetider man må satse for fremtiden.

- Europa kan ikke konkurrere på pris, dermed er design avgjørende. Det nytter ikke "å gå i hi” fordi om det blåser; da bør man heller satse på design og innovasjon for å styrke konkurransekraften. Dette tror jeg næringslivsledere og politikere er i ferd med å forstå, sier Jan R. Stavik.

For Stavik er designere en unik yrkesgruppe.

- Designere er i stand til å tenke ”utenfor boksen.” De har stor innsikt i produksjonsteknologi, alternative materialer og teknologi generelt, og de utfordrer alltid etablerte løsninger med tanke på kreative og innovative forbedringer. Design er viktig selv for de mest tekniske produkter, for de skal også selges – i konkurranse med andre – for eksempel på messer. Da blir det estetiske og det elegante ved løsningen også viktig for denne typen produkter.