Historisk arkiv

Tar vare på dine rettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Jens Thomas Thommesen har forbrukernes interesser som arbeidsfelt. Som nasjonal ekspert i Europakommisjonen er Thommesen daglig opptatt av at dine rettigheter ivaretas når du for eksempel kjøper reiser på internett.

Thommesen jobber for øyeblikket i generaldirektoratet for helse og forbrukersaker. Juristen jobber her med forbrukerlovgivning og markedsføringslovgivning. Dette synes Thommesen er en spennende hverdag.

- Det er fint å gjøre noe som betyr noe for folk, og som du ser resultater av i hverdagen, sier Jens Thomas Thommesen.

Store lovforslag
Nå for tiden er det pakkereiser som opptar mesteparten av Thommesens tid. Pakkereiser er ikke som før, og det krever en oppdatering av lovverket. Det er blant annet et behov for å klargjøre hvem som har ansvar når du bestiller reiser på internett.

- Lovverket er 20 år gammelt. Markedet har forandret seg totalt siden den tid, særlig med tanke på internett og billige flyselskaper, fortsetter Thommesen

Tidligere har Thommesen jobbet med en stor forbrukerpakke kalt forbrukerrettighetsdirektivet. Denne lovpakken slår sammen fire direktiver; fjernsalg, dørsalg, forbrukerkjøp og direktivet om urimelige avtaler. Dette fikk stor oppmerksomhet hjemmefra.

- Dette er en høyprofilert sak, og jeg startet i Kommisjonen på den tiden forslaget ble fremmet for Rådet og Europaparlamentet. Jeg ble kastet rett ut i det, og det var veldig spennende, sier Thommesen.

Kompetanse og engasjement
Thommesen er utdannet ved Universitetet i Oslo, og kommer fra en stilling i forbrukerombudet. Der jobbet han med et bredt saksfelt, men mest med ombudets kontroll av avtalevilkår. En av de største forskjellene ved å jobbe i Kommisjonen er at han nå jobber med lovgivningsarbeide fremfor håndheving av lovene. Dette gir han en unik kunnskap om europeisk politikk.

- Det er veldig lærerikt å jobbe i Brussel. Man får en helt annen forståelse av EU-prosessene når man opplever dem, og som man kanskje ikke så lett kan lese seg til i bøker om EU. Dette gjelder alt fra dynamikken i selve institusjonene til prosessene rundt lobbyisme. Jeg ble også positivt overrasket over engasjementet og hvor mye tung kompetanse som man finner i Kommisjonen, fortsetter Jens-Thomas Thommesen.

Ettersom den nye Kommisjonen nå faller på plass med et nytt femårsmandat blir det en del omrokkeringer, og Thommesen skal flytte over til generaldirektoratet for justis, frihet og sikkerhet. Thommesen beholder sannsynligvis samme portefølje, men får ny sjef.

- Det blir veldig spennende. Den nye kommissæren, Viviane Reading, kommer fra generaldirektoratet for informasjonssamfunnet og media. Blant annet fikk hun gjennom roamingforordningen, som setter makspriser for mobilsamtaler i utlandet. Dette var en vanskelig sak og viser at hun er en sterk kommissær som kan få utrettet mye, sier Thommesen

Viktig for Norge
Thommesen er overbevist om at det er nyttig for Norge å ha nasjonale eksperter i Kommisjonen.

-  Jo tidligere Norge kommer på banen, jo større er sjansen for å bli hørt, og de nasjonale ekspertene er en ressurs som mange i Norge vet å bruke for å oppdatere seg på hva som skjer her i Brussel. Og forhåpentligvis blir denne ressursen også ivaretatt når de nasjonale ekspertene returnerer til Norge, sier Thommesen.

Han tror også at oppholdet i Brussel gir en personlig gevinst.

- Arbeidet i Europakommisjonen gir en bratt læringskurve. Man opparbeider seg en unik innsikt i et system som Norge bare har begrenset adgang til, men som likevel legger premissene for en vesentlig del av norsk lovgivning, avslutter Jens Thomas Thommesen.