Historisk arkiv

Tettere europeisk samarbeid om enslige mindreårige asylsøkere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Antallet enslige mindreårige asylsøkere øker stadig i Europa. Nå vil EU ha et tettere samarbeid om situasjonen.

Den økte ankomsten av enslige mindreårige asylsøkere byr på flere utfordringer for medlemslandene i EU.
Fra EUs hold jobbes det med å få bedre oversikt over situasjonen, i tillegg til å utveksle erfaringer som kan bidra til forebygging og bedre samarbeid med tredjeland, som Norge.

Fokus på samarbeid fra EUs side
I utkastet til nytt femårsprogram for EUs justis- og innenrikspolitikk rettes fokus på utfordringen med økte ankomster av enslige mindreårige asylsøkere, og behovet for en handlingsplan på europeisk nivå.
Enslige mindreårige har vært tema i flere EU-fora i løpet av de siste månedene, og ble sist diskutert på justis- og innenriksrådsmøtet 21.september, der ministrene gav støtte til å igangsette og prioritere arbeidet i EU.
Ministrene oppfordret Europakommisjonen til å komme med forslag til en handlingsplan tidlig i 2010.

Høye tall
Ifølge tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), mottok Europa i overkant av 13 000 enslige mindreårige asylsøkere i 2008.
Norge mottok til sammenligning rundt 1400.
Tallene har vært stabile noen år, men i 2009 har ankomstene økt.
Til noen land har det kommet dobbelt så mange i 2009 som året før. 
- Landene det kommer flest fra er Irak, Afghanistan og Somalia, alle land som kjennetegnes av langvarige konflikter, forteller EU-delegasjonens migrasjonsråd Siw Lexau.

Samarbeid med Norge
Norge er ett av landene i Europa som mottar flest enslige mindreårige asylsøkere.
Et samarbeid med andre europeiske land er dermed viktig.
- Samarbeid i forhold til retur av de som ikke har krav på beskyttelse er et viktig punkt for oss, og initiativ fra norsk side har hittil blitt godt mottatt. Saken er et godt eksempel på at Norge kan bidra til utviklingen av samarbeid mellom europeiske land på områder som er av stor betydning for oss, forteller Lexau.
Hun legger også vekt på at Norge kan dra mye nytte av kompetansen i andre land.
- Vi må nå identifisere de områdene vi anser det som viktig og nyttig med økt europeisk samarbeid, mener hun.

Det sivile samfunn bekymret for situasjonen
På en konferanse om enslige mindreårige i regi av Redd Barna og det svenske formannskapet i Brussel 15. september, kom det frem flere bekymringsmeldinger fra sentrale aktører som blant andre FNs høykommissær for flyktninger, Redd Barna og  Human Rights Watch.
- De la blant annet vekt på at utgangspunktet for behandlingen av denne gruppen flyktninger eller asylsøkere bør være FN-konvensjonen om barns rettigheter, forteller Lexau.
Videre ble det uttrykt bekymring over mange av situasjonene barna møter.
- Organisasjonene pekte blant annet på  farlige grensepasseringer, forsvinninger og retur uten omsorgstilbud,  i tillegg til at store forskjeller mellom medlemslandene i EU forverrer situasjonen og kan bidra til trafficking, fortsetter hun.
Et viktig punkt under konferansen var at at retten til omsorgstilbud bør gjelde alle mindreårige.
- I mange land gjelder dette ofte kun de som søker om asyl. Det var viktig for NGO-ene at alle barn i en risikosituasjon må sikres tilgang til et adekvat tilbud og de samme rettigheter, forklarer migrasjonsråden.

 

Videre tilnærming fra EU
Europakommisjonen tar bekymringene på alvor, og vektlegger behovet for en horisontal tilnærming som tar hensyn til alle barn som er i en risikogruppe.
- Kommisjonen er, i likhet med flere internasjonale NGOer nevnt tidligere, av den oppfatning at handlingsplanen burde omfatte både de som søker asyl og de som ikke gjør det, med utgangspunkt i barnets rettigheter etter FNs barnekonvensjon, opplyser hun om.

 

 

 

Formannskapets prioriteringer
Det svenske formannskapet har skissert fire hovedområder for samarbeid framover:

-   Det er stor mangel på sammenliknbare data - et nettverk av nasjonale kontaktpunkter blir diskutert.

- Ulike teknikker for alderstesting er omdiskuterte - en felles tilnærming diskuteres basert på ”best practices”.

- Tettere samarbeid med opprinnelsesland er nødvendig for å hjelpe til med oppsporing av familie, retur og reintegrering - utveksling av ”best practise” og felles initiativ/prosjekter overfor tredjeland står sentralt.

- Det er en stor utfordring at enslige mindreårige asylsøkere forsvinner - økt fokus må rettes mot å forebygge trafficking ved å involvere Europol og Frontex i større grad

Enslige mindreårige asylsøkere er ventet å bli en prioritert sak også for det spanske formannskapet som overtar etter svenskene på nyåret.