Historisk arkiv

- Spennende å jobbe i Europaparlamentet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

- Ikke mange nordmenn vet at det er mulig å søke på praktikantstilling i parlamentet, sier Lisbeth Mjøs, som i fjor jobbet som praktikant i Europaparlamentet.

I en periode på fem måneder i fjor var Lisbeth Mjøs praktikant i parlamentets delegasjon for relasjoner med Sveits, Island, Norge og EØS. Lisbeth er en av ytterst få nordmenn som har jobbet i Europaparlamentet.
- Jeg har hørt om to andre nordmenn som jobbet i parlamentet en gang på 80-tallet, sier Lisbeth. De som reagerte mest på at hun var norsk og jobbet i Europaparlamentet var nordmenn.
- Det var ingen i parlamentet som reagerte spesielt på dette for der jobber det jo praktikanter fra hele verden og ikke bare fra medlemslandene i EU.

Mjøs, som opprinnelig er fra Bergen, flyttet til Brussel for å studere, og bestemte seg i løpet av studietiden for å søke på en av de mange praktikantstillingene som finnes i Brussel.
- Jeg ønsket meg en praktikantstilling her i Brussel. Først fikk jeg høre at nordmenn kunne jobbe i kommisjonen og jeg søkte meg derfor dit først. Samtidig kom jeg over muligheten for å søke jobb i Europaparlamentet, sier Lisbeth.

Oppfordrer nordmenn til å søke

En gang i halvåret tar Europaparlamentet inn mellom 100 og 130 praktikanter. Parlamentet utlyser praktikantplassene på sine hjemmesider, og neste søkeperiode er fra 15.mars til 15.mai. Lisbeth Mjøs oppfordrer gjerne flere nordmenn til å søke på praktikantopphold i parlamentet.
- Det er bare å søke. Nordmenn vet generelt lite om hva som foregår i parlamentet enda det som skjer der har stor betydning for oss gjennom EØS-samarbeidet. Derfor trenger vi kanskje flere nordmenn som jobber i parlamentet, sier Lisbeth. Videre forteller hun at man helst bør ha en mastergrad og at man må kunne vise til at man har skrevet større oppgaver for å bli praktikant.

Om jobben i parlamentet forteller Lisbeth at hun var én av fire praktikanter som jobbet i den interparlamentariske delegasjonen, men at hun var den eneste som jobbet opp mot EØS, Sveits, Island og Norge.
- Europaparlamentet har en gang i året interparlamentarisk møte med Stortinget og to ganger i året med EFTA (se EU-delegasjonens artikkel fra det siste møte i parlamentarikerkomiteen i EØS her).
Mjøs forteller videre at hennes jobb ofte bestod i å finne bakgrunnsinformasjon, skrive referater og rapporter, samt å forberede de interparlamentariske møtene.

- Brussel drives av praktikanter

Noe av det Lisbeth husker best fra jobben i parlamentet var en tur til Strasbourg for å overvære en av parlamentets plenumssesjoner.
- Alle praktikantene i parlamentet får være med på en tur til Strasbourg for å overvære en plenumssesjon, og i løpet av turen fikk jeg delta på mange interessante og spennende møter, sier Lisbeth. Den perioden hun var praktikant var det også valg til Europaparlamentet og Lisbeth forteller at det var spennende å oppleve valgkampen på nært hold.

Lisbeth jobber nå som praktikant i tankesmien Eastwest Institute i Brussel, og skal etter hvert over i en praktikantstilling i EFTA-sekretariatet i Brussel.
- Man kan på mange måter si at Brussel drives av praktikanter, og jeg opplever at det er mye lettere å få spennende og relevant arbeidserfaring her enn hjemme, sier Mjøs.