Historisk arkiv

10 millioner bruker CV-verktøyet Europass

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Tjensten Europass bidrar til at dine kvalifikasjoner blir bedre forsått hvis du ønsker å jobbe eller studere utenlands. Den nyutdannede legen Kristin Hestmann Vinjerui har brukt Europass flere ganger med stort hell.

Mer enn 10 millioner bruker Europass ifølge statistikk fra Europakommisjonen. Tjenesten tilbyr blant annet en standardisert CV-mal som er tilgjengelig på 26 språk. Denne kan bidra til å markedsføre dine ferdigheter på en brukervennlig måte til arbeidsgivere over hele Europa. Nesten halvparten av brukerne er under 25 år.

Lettere å flytte i Europa
Formålet med tjenesten er å gjøre det lettere for unge arbeidstakere å flytte i Europa, og blir av Europakommisjonen beskrevet som et viktig verktøy i forbindelse med flaggskipet ”Youth on the move” – ungdom på vei.

Kristin Hestmann Vinjerui er nyutdannet lege og har brukt Europass ved flere anledninger. 

- Da jeg skulle søke om å få skrive hovedoppgave i medisin ved en anerkjent institusjon ville jeg ha en CV som så profesjonell ut. Derfor synes jeg Europass var et nyttig hjelpemiddel. Så fikk jeg også plass ved en forskningslab ved Children's Hospital Boston, som er tilknyttet Harvard University, sier Hestmann Vinjerui. 

Nyttig også i Norge
Europass gjør det også lettere for norske arbeidsgivere å forstå annen europeisk dokumentasjon på kompetanse når de ønsker å ansette utenlandske arbeidstakere.  Europass ble lansert i 2005 og målgruppen er unge som vil arbeide utenlands. Undersøkelser viser imidlertid at mange også bruker CV-verktøyet for å søke jobber i hjemlandet.

- Jeg brukte også CV-malen til Europass da jeg i vår skulle søke jobb. Som mange andre nyutdannede leger fikk jeg ikke turnusplass umiddelbart, men fikk jobb som lege ved Lade BehandlingsSenter, en virksomhet i Blå Kors, sier Hestmann Vinjerui. 

- Lett å bruke
Det å beherske språk er viktig når man skal arbeide og studere i utlandet. Ved hjelp av Europass sitt språkpass kan du beskrive din språkkompetanse etter en standardisert modell. Språkpasset er utviklet av Europarådet og er en del av Den europeiske språkpermen.

Europass ble utviklet for Europakommisjonen av EU-byrået Cedefop. Norge deltar i byrået gjennom EØS-avtalen. Cedefop organiserer tjenesten i samarbeid med de nasjonale Europass-sentrene.

- Det beste med Europass var at det var enkelt og greit å bruke, og man kan gjøre det direkte på internett. Det var god veiledning på hvert punkt og lett å laste opp bilder, avslutter Hestmann Vinjerui.