Historisk arkiv

2010: Det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Økt kunnskap om fattigdom og sosial eksklusjon, fokus på at alle har et ansvar for å inkludere personer som faller utenfor og å bidra til at personer som er utsatt for fattigdom får vite om mulighetene de har. Det er blant målene for den norske deltakelsen i det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon.

Hvert år velger EU et tema for en kampanje – et europeisk år – hvor målet er å øke samfunnets bevissthet på området og fornye den politiske forpliktelsen til EU og deltakerlandene til å bekjempe problematikken. I fjor var det året for kreativitet og innovasjon, i 2007 var det året for like muligheter for alle og 2010 har EU utpekt til å være det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon. Norge deltar i markeringen, og har gjort det også tidligere år.

Les mer om det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon på EUs nettsider: www.2010againstpoverty.eu

I tilegg til EUs 27 medlemsland og Norge, deltar også EØS-landet Island i det europeiske året 2010.

Endre holdninger og øke kunnskap
Målsettinger for det europeiske året 2010 i Norge er å øke kunnskapen i befolkningen om utbredelsen av og årsaker til fattigdom og sosial eksklusjon, endre holdningen i befolkningen generelt og aktørene spesielt til at alle har et ansvar for å inkludere personer som faller utenfor, øke kunnskapen til personer som er utsatt for fattigdom om hvilke muligheter de har, og bidra til å skape motivasjon for endring og ta i bruk nye virkemidler og arenaer i arbeidet mot fattigdom.

Les mer på nettsidene til Arbeidsdepartementet som er nasjonal gjennomføringsinstans og har et overordnet ansvar for å koordinere deltakelsen i det europeiske året i Norge.

De tematiske hovedfokusområdene for året i Norge er:
- Inkludering av utsatte barn og unge.
- Lokale strategier og partnerskap for aktiv inkludering og fattigdomsbekjempelse - kvalifiseringsprogram som virkemiddel.
- Frivillige organisasjoner som arena for deltakelse og inkludering.

Les hele det nasjonale programmet for gjennomføringen av det europeiske året i Norge.

Deltakelse understøtter nasjonal politikk på området
Det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon 2010 ble formelt vedtatt i EU 22. oktober 2008. Beslutningen åpnet for deltakelse fra EØS/EFTA-statene. 18. juni 2009 ga Stortinget sitt samtykke til at Norge deltar i det europeiske året 2010.

I stortingsproposisjonen om norsk deltakelse i det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon heter det:

”De overordnede målene for det europeiske året er sammenfallende med regjeringens mål om å avskaffe fattigdom og å fremme et mer inkluderende samfunn. Deltakelse i det europeiske året vil understøtte gjennomføringen av nasjonal politikk på området, herunder handlingsplan mot fattigdom. Deltakelse vil tilføre nye tiltak og virkemidler til den nasjonale innsatsen, og vil bidra til økt bevisstgjøring og involvering av aktører og forvaltningsnivåer. Deltakelse i det europeiske året vil bidra til utveksling av erfaring og kunnskap med andre land om strategier og tiltak for å bekjempe fattigdom og sosial eksklusjon.”