Historisk arkiv

EØS-midlene. Anti-korrupsjonskonferanse i Berlin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Givere og mottakere av EØS-midlene skal møtes årlig for å drøfte effektive måter å forhindre korrupsjon på. Transparency International vil være en samarbeidspartner i dette arbeidet. Det ble klart på en konferanse om korrupsjonsbekjempelse i Berlin, arrangert av UD og Transparency International (Europa) 15.-16. september 2010.

Givere og mottakere av EØS-midlene skal møtes årlig for å drøfte effektive måter å forhindre korrupsjon på. Transparency International vil være en samarbeidspartner i dette arbeidet. Det ble klart på en konferanse om korrupsjonsbekjempelse i Berlin, arrangert av UD og Transparency International (Europa) 15.-16. september 2010. På konferansen forpliktet giver- og mottakerlandene seg til prinsipper om forsvarlig forvaltning og nulltoleranse for korrupsjon.

EØS-midlene 2009-2014 ble nylig lansert for de 15 mottakerlandene på et arrangement i Brussel. Kampen mot korrupsjon og mislighold er et viktig tverrgående tema og grunnleggende prinsipp i gjennomføringen av EØS-midlene.

Representanter fra mottakerlandenes myndigheter var samlet i Berlin 15.-16. september til konferansen “How to Reduce Corruption Risks in Grant Management”. Konferansens tema var hvordan man skal forhindre korrupsjon under EØS-midlene 2009-2014.

Hensikten med konferansen var å drøfte tiltak som kan gjennomføres for å ytterligere redusere muligheten for korrupsjon og mislighold av EØS-midlene. Konferansens første dag tok for seg en generell debatt om utviklingen av korrupsjon og måter å bekjempe den på. Basert på lærdom fra den første dagen og erfaringer fra tidligere finansieringsordninger, diskuterte deltakerne konkrete tiltak mot korrupsjon og mislighold.

Konferansen var en plattform for å dele erfaringer og såkalte “best practices” i arbeidet med å forebygge korrupsjon. Partene har bestemt seg for å møtes årlig for å dele erfaringer og drøfte effektive måter å drive antikorrupsjonsarbeid på. Neste møte skal være i Praha.

Konferansen trakk til seg mange kjente foredragsholdere, med Daniel Kaufmann fra Senior Fellow ved Brookings Institute som hovedtaler. Andre bidragsytere var representanter fra sekretariatet for “Group of States Against Corruption” (GRECO), FN-programmet for narkotika og kriminalitet (UNODC), e-Governance Academy Foundation, One World Trust, Transparency International, OLAF, EØS-midlenes sekretariat (FMO) og UD.