Historisk arkiv

Årsrapport for EØS-midlene 2009-2010: Viktige bidrag - også for Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Gjennom EØS-midlene 2004-2009 bidrar Norge til å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller i EØS-området. Støtten går til viktige områder som mottakerlandene selv har prioritert, men hvor også Norge har langsiktige interesser. Dette omfatter tiltak innen helse, miljø, forskning og justisfeltet.

Miljø og klima
EUs nyeste medlemsland har store miljø- og klimautfordringer. Om lag en fjerdedel av EØS-midlene går derfor til tiltak innen miljøsektoren. Dette omfatter energieffektivisering og fornybar energi, vannrensing, avfallshåndtering, miljøovervåking og bevaring av biologisk mangfold.

Bevarer kulturarven
Kulturarv er det nest største innsatsområdet målt i støttemidler, og midler til dette området har vært svært etterspurt i mottakerlandene. Kulturarvprosjektene skaper aktivitet og sysselsetting i lokalsamfunnene. De gjør kulturminnene mer tilgjengelige for publikum, og bidrar til økt bevissthet om egen identitet og historie.

Innsats for helse og barn
Det tredje største innsatsområdet, helse og barn, støtter folkehelsetiltak som smittevern og aktivitetstilbud for barn og unge, integreringstiltak for barn med særlige behov, opprusting av helseinstitusjoner og opplæringstiltak for helsepersonell.

Styrker det sivile samfunn
Et aktivt sivilt samfunn er viktig for samfunnsutviklingen. Gjennom NGO-fondene er Norge en av de største bidragsyterne til det sivile samfunn i Sentral-Europa og de baltiske landene. NGO-fondene støtter prosjekter innen miljø, menneskerettigheter og demokrati, sosial integrering samt kapasitetsbygging.

Døråpner
EØS-midlene bidrar til å skape et positivt omdømme av Norge og til å øke kunnskapen om EØS-samarbeidet. Mange av prosjektene er synlige i lokalsamfunn langt utenfor hovedstadsområdene. Finansieringsordningene har også bidratt til en tettere politisk dialog og faglig samarbeid mellom Norge og de ulike mottakerlandene. Dette gjelder særlig de baltiske landene og Polen.

Avsluttes i 2011
Ved utgangen av april 2009 var samtlige støttemidler for programperioden 2004–2009 tildelt. Dette utgjør til sammen 1245 prosjekter, programmer og fond. Prosjektaktiviteter kan pågå til april 2011. I underkant av 100 prosjekter er hittil avsluttet.

Årsrapport om EØS-midlene 2009-2010
Arbeidet med EØS-midlene i perioden fra mai 2009 til april 2010 har i hovedsak vært konsentrert om oppfølging og kontroll av tildelte støttemidler, evaluering av innsatsen innenfor enkelte sektorer og forberedende arbeid for programperioden 2009–2014.

Les mer: Årsrapport om EØS-midlene 2009-2010

Årsrapport for EØS-midlene 2009-2010

PDF-versjon av rapporten leses eller lastes ned her
(2 MB)

Trykt utgave av rapporten kan bestilles
via e-post: seef@mfa.no.