Historisk arkiv

Bedre informasjon om EØS-saker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EØS-notatbasen har fått nytt design og egen redaktør. Det skal bidra til å gjøre det enklere å følge forvaltningens arbeid med aktuelle EØS-saker.

EØS-notatbasen består av dokumenter med informasjon om EU-regelverk som vurderes innlemmet i EØS-avtalen. Disse oppdateres kontinuerlig. Databasen er et viktig og nyttig arbeidsverktøy for forvaltningen. Siden notatbasen ble offentlig tilgjengelig i 2008, har den vært brukt av Stortinget, næringslivet, arbeidslivets parter, frivillige organisasjoner, forskningsmiljøer, samt andre interesserte.

Mer brukervennlig
- Vi har erfart at EØS-notatbasen har vært veldig teknisk og vanskelig å bruke. Derfor har vi nå foretatt en ansiktsløftning. Med nytt design og en bedre inndeling, håper vi at notatbasen blir mer brukervennlig for alle som er på jakt etter informasjon om Norges EØS-arbeid, forteller Kristian Buan, som er nyansatt redaktør for notatbasen.

- Det er også etablert temaområder som organiserer EØS-notatene etter innhold, som for eksempel energi, forbrukerspørsmål, trygd og miljø. Dette gjør det enklere å finne frem, forteller Buan.

Oppgradering av notatbasen er ett av om lag 50 tiltak i regjeringens informasjonsløft, der målet er å øke kunnskapen om EU og EØS overfor ulike målgrupper i Norge samt øke kunnskapen om EØS i Europa.

Nyhetsfokus og redaktørnettverk
Etableringen av en redaktørstilling på halv tid i EØS/EFTA-seksjonen i Utenriksdepartementet skal bidra til å styrke den faglige kvaliteten på innholdet og øke informasjonsverdien. I tillegg skal departementene involveres enda tettere i arbeidet med notatbasen. 

 - Vi har etablert et redaktørnettverk som består av én kontaktperson i hvert departement. Det sikrer et tett samarbeid om det faglige innholdet i notatbasen, sier Buan.

Blant annet skal redaktøren, i samarbeid med de øvrige departementene, publisere nyhetssaker basert på aktuell EU-lovgivning som kan ha innvirkning på EØS-samarbeidet.

Venter økt pågang
Det er tatt inn om lag 7000 EU-rettsakter i EØS-avtalen pr. juni 2010. Buan håper at de nye endringen gjør at flere tar i bruk EØS-notatbasen.

- Norges forhold til EU gjennom EØS er veldig omfattende, og berører mange områder i samfunnet. Notatbasen bør derfor være et enkelt verktøy der alle kan orientere seg om EØS-relevante saker, sier Buan.