Historisk arkiv

Billigere å handle med kort i Europa?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

For nordmenn kan varer som betales med debetkort i andre europeiske land bli billigere etter at Visa Europe har foreslått å redusere gebyret som bankene betaler seg imellom ved transaksjoner knyttet til debetkort.

Bankkortselskapet Visa Europe har foreslått en forpliktelse (commitment) som innebærer at de vil redusere sine multilaterale formidlingsgebyrer (Multilateral interchange fees – MIF) ved betaling med debetkort.

Forbrukerne betaler
MIF er et interbankgebyr som belastes når en kunde betaler med bankkort hos en forhandler. Gebyret kreves av kortholders bank fra forhandlerens bank for å gjennomføre transaksjonen når kortholderen betaler med sitt kort. Forhandlerens bank viderefører så kostnaden til forhandleren selv. Videre kan forhandleren velge å dekke kostnaden ved for eksempel å øke prisen på varen eller tjenesten som selges. Dermed er det forbrukerne som i praksis dekker kostnadene. En høyere pris betyr også at selv om man betaler kontant i butikken bidrar man likevel til å dekke dette gebyret.

Formidlingsgebyrene er ikke synlige for kortbrukeren, og utenfor forhandlerens kontroll og fastsettelsen av prisene er lite transparent. I mars 2008 lanserte Kommisjonen en granskning av multilaterale formidlingsgebyrer fordi man var bekymret for at Visa og selskapets medlemsbanker forsøkte å holde disse gebyrene på et kunstig høyt nivå, dvs. høyere enn de faktiske fordelene forhandleren har av kortbetaling. I 2009 ble det avklart at gebyrene bidro til å begrense konkurransen i kortmarkedet, at det ikke var fordelaktig for kunden, og at det brøt med EUs konkurranseregler.

Reduserer gebyret
Visa har nå tilbudt seg å redusere MIF for transaksjoner på tvers av landegrensene innad i EØS-området til 0,2 prosent av beløpet som betales for varen eller tjenesten. Dette tilsvarer en reduksjon på omlag 30 prosent sammenlignet med det nåværende nivået. Endringen til 0,2 prosent gjelder for enkelte land også for transaksjoner gjort innenlands. Dette omfatter Hellas, Ungarn, Island, Irland, Italia, Malta, Sverige, Luxembourg og Nederland. I disse landene bestemmes MIF for innenlandstransaksjoner sentralt av Visa Europe, og ikke av lokale banker i landene.

Reduksjonen i gebyret medfører at det blir rimeligere for forhandlere å la deres kunder betale med debetkort. Dermed har forhandlerne også anledning til å justere sine priser i henhold til dette. Spørsmålet er om dette vil skje, og om forbrukerne vil merke det reduserte gebyret? Flere forhandlere har nemlig uttrykt at de ikke er helt fornøyde med forslaget, og ønsker ytterligere reduksjon. Argumentet er at en reduksjon til 0,2 prosent ikke er nok for å stimulere til økt konkurranse i kortmarkedet. Økt konkurranse kan bidra til bedre vilkår for forhandlerne, som igjen kan bedre forholdene til forbrukerne. Konkurransekommissær Joaquin Almunia ønsker forslaget velkommen og mener at det vil bidra til å effektivisere det europeiske finanssystemet til fordel for forhandlere og forbrukere.

Positivt for nordmenn i utlandet
For Norge vil redusert MIF kun gjelde transaksjoner gjort på tvers av landegrenser. Det vil si når en norsk turist betaler med sitt debetkort i en butikk i Brussel. I Norge bestemmes gebyret for innenlandstransaksjoner av bankene selv, som er medlemmer av Visa. 

Forslaget fra Visa skal nå testes i markedet før det eventuelt blir juridisk bindende. Kommisjonen har uttalt at forslaget fra Visa ikke påvirker den pågående granskningen av MIF knyttet til kredittkorttransaksjoner og transaksjoner ved utsatt betaling.

Les mer om saken her.